Ferigile sunt plante decorative de camera care nu necesita conditii speciale pentru a creste si a se dezvolta, numarandu-se printre cele mai indragite plante de apartament.
Aproape ca nu exista persoana care sa nu fie familiarizata cu aspectul plantei. Feriga de camera sau Nephrolepis prezinta un aspect de tufa, avand frunzele lungi (intre 50-100 de centimetri), arcuite, simple sau ondulate, de o culoare verde inchis. Pe aceste frunze se dezvolta niste foliole foarte subtiri, cu marginea crenata sau chiar incretita uneori. Frunzele, foarte fragile, sunt purtatoare de saculeti cu spori prin care planta se poate inmulti in mod natural. Ce trebuie sa stim insa neaparat despre feriga de camera? Trebuie sa stim ca feriga este o planta careia ii preieste un mediu sanatos, fiind extrem de sensibila la fumul de tigara, la aerul toxic sau excesiv de uscat. Principala calitate a ferigii este aceea ca ionizeaza aerul din incapare, oxigenandu-l si purificandu-l. Asadar, o incapere in care se afla o feriga frumos dezvoltata inseamna un mediu curat si oxigenat.
Feriga de camera creste frumos in locurile luminate, insa neaparat trebuie evitata expunerea lor la razele solare si la curentii de aer reci. Udatul va fi si el abundent, mai ales in anotimpul verii atunci cand se inregisteaza temperaturi mai ridicate. Umiditatea aerului trebuie sa fie mentinuta constanta si vara si iarna, iar planta trebuie udata ori de cate ori este nevoie (vara-zilnic, de doua-trei ori pe zi, iar iarna - la un interval de cateva zile) pentru a se asigura umezeala pamantului. Feriga creste armonios intr-o atmosfera cu umiditatea relativa de peste 60-70%. Cand umiditatea din atmosfera este sub 40%, feriga de camera se usuca. In zilele foarte calduroase, pentru a evita ingalbenirea frunzelor se poate efectua si pulverizarea foliajului. Astfel, apa tinuta la temperatura camerei se pulverizeaza pe frunze de trei-patru ori pe saptamana. Daca pamantul plantei este foarte uscat, iar planta nu a fost udata recent, ghiveciul se scufunda pana aproape de margine intr-un vas cu apa, lasandu-se pana cand pamantul din ghiveci se umezeste suficient.