Inmultirea plantelor de apartament

Inmultirea plantelor de apartament se poate face printr-o serie de metode, asadar este important sa le cunoastem pe fiecare in parte daca dorim sa ne bucuram de cat mai multe exemplare dispuse in intreaga locuinta.

Inmultirea plantelor de apartament se realizeaza printr-o serie de metode, asadar este important sa le cunoastem pe fiecare in parte daca dorim sa ne bucuram de cat mai multe exemplare dispuse in intreaga locuinta.
Exista doua categorii majore de inmultire a plantelor de apartament: sexuata si asexuata. Prima metoda se realizeaza prin intermediul semintelor iar cea de-a doua prin butasi, in acest articol urmand sa le prezentam pe fiecare.
Semanatul

Semintele se recomanda a fi semanate in ghivece ori ladite special concepute, prevazute cu orificii de scurgere a apei. Grosimea pamantului cu care se acopera semintele trebuie sa fie aproximativ de doua ori cat diametrul semintei. In ceea ce priveste semintele foarte mici acestea nu se vor acoperi deloc.
Cu scopul de a facilita incoltirea, este nevoie de temperaturi de 20 de grade Celsius si un nivel ridicat de umiditate, in vederea acestui lucru acoperirea rasadnitelor cu folie de plastic sau sticla este cat se poate de eficienta.
Pentru ca plantele sa aiba spatiu suficient de dezvoltare, semintele trebuie asezate la distante generoase, acest lucru realizandu-se prin folosirea unei folii de plastic prevazuta cu orificii. Dupa semanat mediul trebuie sa fie aerisit cu scopul de a preveni eventualele boli.
Udarea in aceasta perioada trebuie facuta mai des deoarece plantele tinere au radacini putine si se pot usca mult mai repede.
Citește și:

Butasirea
Butasirea este cea mai folosita metoda de inmultire a plantelor de apartament. In cazul acestui procedeu, alegerea unei parti sanatoase este esentiala, deoarece in conditii optime va dezvolta radacini, devenind cu timpul o planta de sine stataoare.
Butasirea prin segmente de tulpina

Aceasta metoda de inmultire se obtine prin sectionarea tulpinii in portiuni care vor cuprinde cativa muguri , din orice parte a plantei. Inradacinarea se va face intr-un amestec in proportii egale de turba si nisip dur, lipsit de ingrasaminte artificiale. Pentru ca butasii sa dezvolte cat mai repede radacini se recomanda acoperirea ghivecelor cu folie de plastic prevazuta cu orificii pentru aerisire. Mai apoi, butasii proaspat plantati se plaseaza intr-un loc calduros, cu lumina difuza. In momentul in care apar radacinile si mladitele noi, planta trebuie sadita in pamant de flori.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri