Setari Cookie-uri

Arcosanti, un oras experimental

Arcosanti este un oras experimental din Arizona ce pune in practica principiile arcologiei, o teorie elaborata de Paolo Soleri, care presupune o stransa legatura intre arhitectura si ecologie.

Orasul tipic al zilelor noastre rezerva mai mult decat jumatate din suprafata terenului pe care este construit, circulatiei automobilelor. In arcologie, automobilele sunt eliminate din interiorul orasului. Natura multifunctionala a cladirilor propuse de arcologie, permite mersului pe jos sa devina mijlocul de transport predominant. Astfel de orase sunt inconjurate de terenuri agricole, marind eficienta sistemelor de distributie a alimentelor.
Arcologia este capabila, cel putin la nivel teoretic, sa ofere raspunsuri pozitive problemelor civilizatiei urbane, probleme legate de populatie, poluare, epuizarea resurselor naturale, deficitul de hrana, calitatea vietii etc. Structura unui oras trebuie sa se contracte cu scopul de a sustine activitatile complexe caracteristice culturii umane. Un principiu de baza al arcologiei este faptul ca orasul este instrumentul necesar pentru evolutia umanitatii.
Arcosanti, materializarea arcologiei
In anul 1970, Paolo Soleri si Fundatia Cosanti au demarat lucrarile la Arcosanti, un laborator urban din Arizona. Elaborat conform principiilor arcologiei, Arcosanti, in momentul finalizarii, va adaposti 5000 de oameni, demonstrand o serie de metode pentru imbunatatirea conditiilor urbane si micsorand impactul negativ asupra mediului inconjurator. Structurile sale compacte si serele de mari dimensiuni vor ocupa doar 10 hectare dintr-o rezervatie de 1643 de hectare, pastrand mediul natural usor accesibil locuitorilor orasului.
Conform teoriei lui Soleri, in Arcosanti o serie de sisteme conlucreaza, precum mijloace de circulatie eficiente atat pentru locuitori cat si pentru resurse, cladiri multifunctionale sau orientarea cladirilor pentru o iluminare, incalzire si racire naturala. In acest mediu complex, spatiile de locuit, spatiile de birouri, cele de productie, tehnice, cele deschise, atelierele si spatiile educationale si culturale sunt toate accesibile, cu toate ca intimitatea joaca un rol foarte important in intregul proiect.
Arcosanti este un centru educational. Aici se desfasoara un program ce dureaza cate cinci saptamani, in care se predau tehnici de constructie si filosofie arcologica, participantii (voluntari si studenti din intreaga lume) contribuind si procesului de constructie propriu-zis.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.