Setari Cookie-uri

Bonsaii de interior

Bonsaiul nu este o simpla planta. El este o minune a naturii si are nevoie de multa dragoste si de ingrijire speciala.

Unde si cum asezam bonsaiul?

Bonsaiul are nevoie de multa lumina naturala, de aceea el trebuie asezat in fata unei ferestre orientate de preferinta spre sud. Temperatura camerei unde va fi asezat bonsaiul trebuie sa fie constanta si cuprinsa undeva intre 18°C si 25°C. Copacelul are nevoie de umiditate, iar daca aveti aparate de aer conditionat sau de incalzire electrica in casa, atunci trebuie sa luati masuri suplimentare. Puteti aseza bonsaiul intr-o tavita cu pietris peste care turnati foarte putina apa, astfel incat aceasta sa nu depaseasca nivelul pietrisului. Apa se va evapora gradual, oferindu-i plantei umiditatea de care are atat de mare nevoie.

Vasul

Diamentrul vasului trebuie sa fie de doua treimi pana la trei sferturi din inaltimea plantei. Inaltimea vasului trebuie sa fie mai mica decat jumatate din inaltimea plantei.

Pamantul

Tipul de pamant adecvat bonsailor difera in functie de specie. Solul potrivit pentru bonsaii cu frunze caduce este realizat dintr-un amestec din 30% nisip si 70% pamant, iar pentru copaceii cu frunze persistente aciculare amestecul este format din 70% nisip si 30% pamant vegetal.

Udarea

Bonsaiul trebuie udat o data pe zi sau o data la doua zile. Se va turna apa in vas si se va uda si planta, fara a stropi florile caci acestea se vor ofili imediat. In functie de specie, de conditii, de anotimp, bonsaiul are nevoie de cantitati diferite de apa.

Puneti degetul pe sol si nu turnati apa decat daca acesta este uscat. Atentie! Bonsaiul poate muri din cauza udarii excesive!

In cazul in care ati uitat sa udati bonsaiul mai mult timp este recomandat sa il udati prin scufundare. Puneti ghiveciul intr-un vas si apoi turnati apa pana cand aceasta are o inaltime mai mare cu un centimetru fata de ghiveci. Asteptati pana cand nu mai ies bule de aer din apa si apoi scoateti copacelul.

Pentru a ii asigura un nivel optim de umiditate, puteti sa puneti un vas cu apa in apropiere.

Tunsul bonsaiului

Tunsul realizeaza de obicei primavara, inainte de aparitia frunzelor. Este bine sa intrebati un specialist, totusi, pentru ca unele specii trebuie tunse si vara.

Inainte de a tunde copacelul, trebuie sa va imaginati forma pe care doriti sa o ia acesta. Prin tuns se vor elimina ramurile si lastarii care nu se afla la locul potrivit. Uneltele trebuie sa fie foarte bine ascutite si curatate. Taierea se va execita dintr-o singura miscare, avand grija sa nu atingeti si alte ramuri. In cazul unor taieturi mai mari, veti acoperi zona proaspat taiata cu ceara, pentru a evita scurgerea sevei. Este recomandat sa si schimbati pamantul atunci cand tundeti bonsaiul, pentru a nu il traumatiza prea mult.

Nu uitati ca bonsaiul are nevoie de ingrijire atenta, asa ca pentru inceput puteti apela la sfaturile sau ajutorul unui specialist.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.