Setari Cookie-uri

RNMR: Proiectul Actiuni de Regenerare a Comunitatii Armene

Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania anunta lansarea proiectului Actiuni de Regenerare a Comunitatii Armene (O colectie muzeala organizata in cadrul Centrului Diversitatii Culturale, Dumbraveni).

Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, in parteneriat cu Fundatia Armeana Dumbraveni, Primaria orasului Dumbraveni, Fundatia Transylvania Trust si Folkeuniversitetet – Norvegia, anunta lansarea, la 1 aprilie 2009, a proiectului A.R.C.A. - Actiuni de Regenerare a Comunitatii Armene (O colectie muzeala organizata in cadrul Centrului Diversitatii Culturale, Dumbraveni). Durata proiectului este de 16 luni, va fi implementat in perioada aprilie 2009 - iulie 2010 si are o valoare financiara totala de 82.500 de Euro. Din acest total, 72.500 de Euro provin de la Fondul ONG din cadrul Mecanismului Financiar Spatiul Economic European, ca urmare a rezultatului concursului de proiecte.
Scopul proiectului il constituie conservarea si promovarea mostenirii culturale a minoritatii armene din Dumbraveni, pentru transformarea orasului intr-o zona de receptivitate turistica si stimularea primelor initiative locale de crestere economica si de coeziune sociala prin cultura. Orasul a fost fondat de comunitatea armenilor si beneficiaza de un patrimoniu mobil si imobil valoros si surprinzator, proiectul adresandu-se in primul rand comunitatii locale.
Principala schimbare propusa de proiect este transformarea orasului Dumbraveni intr-o destinatie culturala si turistica, bazata mai ales pe recuperarea si valorificarea patrimoniului cultural provenit din randul tuturor comunitatilor etnice, ca spatiu al dialogului intercultural.
Implementarea proiectului este structurata pe doua componente mari. Prima vizeaza restaurarea unor spatii ale Castelului Apafi destinate colectiei muzeale. Cea de-a doua componenta este infiintarea unei colectii muzeale in Castelul Apafi care sa valorifice patrimoniul cultural armean alcatuit din obiecte si un bogat repertoriu textual si imagistic detinut, in mare parte, de comunitatea locala armeana. Aceasta va beneficia de un design expozitional modern si de o strategie de management a colectiei muzeale cu accent pe importanta vizitatorului.
Intentionam ca intreg castelul sa devina Centrul Diversitatii Culturale care va indeplini urmatoarele functiuni:
- spatiu de activitati culturale: expozitii, festivaluri, interventii culturale contemporane, performance, creatie traditionala si contemporana, schimburi culturale si programe de rezidenta ale artistilor;

Vizionare placuta


Kudika
13 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.