In cazul in care obisnuiesti sa gatesti, cu siguranta te-ai confruntat cu problema curatarii vaselor patate. Fie ca ai lasat prea mult mancarea pe foc, fie ca vasele nu sunt realizate dintr-un material calitativ, urmele de mancare arsa iti dau bataie de cap si se dovedesc a fi greu de inlaturat. Daca te afli in aceasta situatie, nu trebuie sa te impacientezi! Exista cateva trucuri la care poti apela, pentru a scapa de urmele de arsuri de pe oale.

Prima si cea mai eficienta metoda necesita o solutie pe care o poti obtine daca folosesti apa, otet de mere si bicarbonat de sodiu. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa adaugi suficienta apa in vasul respectiv,astfel incat sa acopere zonele arse. Adauga o ceasca de otet de mere si pune oala pe foc. Lasa lichidul sa fiarba, iar dupa ce clocoteste, ia vasul de pe foc si adauga cateva lingurite de bicarbonat de sodiu. Amesteca bine si asteapta 10 minute, dupa care inlatura lichidul. Foloseste un burete de bucatarie si freaca zonele afectate cu partea abraziva. In cazul in care arsura nu dispare in totalitate, presara putin bicarbonat de sodiu direct pe burete si insista asupra acesteia.

Lamaia este un produs pe care il utilizam adesea in curatenie si poate fi folosita si pentru a inlatura urmele de arsuri de pe vasele pentru gatit. Intrucat este acida, aceasta ajuta la dizolvarea murdariei si, mai mult, ajuta si la albire. Adauga in oala sau tigaia arsa sucul de la doua lamai si lasa-l sa actioneze timp de cinci minute, dupa care adauga doua linguri de bicarbonat de sodiu. Freaca zona afectata cu un burete de bucatarie, folosind partea abraziva a acestuia, dupa care clateste.

Sarea de bucatarie este un alt produs pe care il poti folosi, pentru a curata oalele si tigaile. Aceasta are efect de albire, iar textura grunjoasa ajuta la indepartarea petelor. Adauga in vas otet de mere si doua linguri de sare si amesteca pana cand obtii o pasta fina. Cu un burete abraziv, freaca oala, pana cand urmele dispar.

Foto: Eurolux via Pressloft

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: