Aparatele electrocasnice sunt nelipsite din locuintele noastre, iar intr-o bucatarie, acestea sunt de un real ajutor. Cu cat sunt mai performante, cu atat dau si mai mult randament. Dintre toate obiectele electrocasnice, insa, hota ar trebui sa primeasca cea mai mare atentie, in special in cazul in care obisnuiesti sa gatesti des.
Din punctul de vedere al modului de functionare, hotele de bucatarie pot functiona fie pe baza de evacuare a aerului din incapere, in acest caz, aceasta avand nevoie de o gura de aerisire catre exterior, fie prin filtrarea si recircularea aerului.
Hotele pe baza de filtre au avantajul de a se monta rapid, fiind o alternativa perfecta in lipsa unei guri de aerisire. Spre deosebire de primul tip de hota, aceasta absoarbe aerul si, in loc sa il elimine, il filtreaza cu ajutorul unor filtre de carbon activ, care absorb gazele si mirosurile; dupa aceea, aerul este reintrodus in incapere. O astfel de hota nu te limiteaza in ceea ce priveste pozitia aragazului sau a plitei, insa are si dezavantajele sale. Unul dintre acestea ar fi faptul ca mirosurile nu sunt eliminate la fel de bine ca in cazul hotelor cu evacuare si nici caldura. De asemenea, este recomandabil ca filtrele sa fie schimbate o data la 2-3 luni, in cazul in care obisnuiesti sa gatesti des, ceea ce constituie un cost suplimentar.
Filtrul de grasime are rolul de a retine particulele de grasime din aburii absorbiti, care, altfel, s-ar depune pe peretii interiori ai hotei, respectiv ai tubulaturii. Tocmai din acest motiv nu trebuie sa neglijezi mentinerea filtrelor intr-o stare buna. Filtrele lavabile, realizate din metal, trebuie spalate cel putin o data pe luna, in vreme ce filtrele de din hartie, pasla sau materiale sintetice trebuie sa fie inlocuite o data la 2-3 luni.
Nu in ultimul rand, ai in vedere sistemul de iluminat cu care este prevazuta hota. Inainte de a o achizitiona, verifica daca sursele de lumina sunt distribuite corespunzator si daca fac fata nevoilor tale.
Foto: SMEG via Pressloft
Spune-ti parerea!