Setari Cookie-uri

Cyclamenul!

Cyclamenul este o planta cu aspectul unei tufe, cu frunze verzi-albicioase si cu flori albe, rosii sau violet. Aceasta specie cuprinde circa 20 de specii perene, originare din diferite tipuri de habitat (salbatice sau delicate – acestea se ragasesc in locuintele noastre).

Cyclamenul este o planta cu aspectul unei tufe, cu frunze verzi-albicioase si cu flori albe, rosii sau violet. Aceasta specie cuprinde circa 20 de specii perene, originare din diferite tipuri de habitat (salbatice sau delicate – acestea se ragasesc in locuintele noastre).
Cyclamenul de apartament este un soi foarte des intalnit in locuintele noastre si foarte apreciat datorita contrastului interesant al frunzisului si al frumusetii florilor. Florile Cyclamenului ne incanta privirea din luna noiembrie pana in luna martie. Procesul de inflorire are loc in perioada septembrie-martie, urmand apoi ca florile sa se usuce, frunzele sa se ingalbenesc si sa cada, acest fapt insemnand ca planta intra in repaus vegetativ (repaus care dureaza in perioada aprilie-iulie). Aceasta planta poate inflori trei - patru ani (numai daca este cultivat si ingrijit corespunzator).
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aceasta planta delicate – Cyclamen, trebuie sa urmezi cateva instructiuni clare si simple:
- Cyclamenul se dezvolta foarte bine in incaperile luminoase, aerisite si cu umiditate ridicata. Nu trebuie sa-l expuneti la soare, acest lucru daunand plantei. Temperatura ideala pentru dezvoltarea sanatoasa a acestei plante este de 18-21˚C, ziua, si 10˚C, noaptea. Nu uitati ca planta are nevoie de umiditate. Astfel, daca in incaperea in care este amplasat exista un calorifer, care contribuie inevitabil la uscarea aerului, trebuie sa pozitionati in permanenta un vas cu apa. Vasul cu apa va asigura umiditatea necesara plantei.
- Planta trebuie ingrijita si curatata in permanenta de frunzele uscate. Pamantul din ghiveci trebuie mentinut umed. Pentru a preintampina putrezirea plantei, trebuie sa scurgi de fiecare data apa care nu este absorbita.
- Pentru a inflori complet, trebuie sa oferi plantei un ingrasamant special, pe care sa il torni in apa cu care uzi planta. Procesul se repeta din doua in doua saptamani (cel putin).
- Dupa perioada de inflorire, planta intra intr-un proces de repaus vegetativ. Acest lucru va permite sa mutati ghiveciul respectiv intr-un loc racoros si intunecos.
- In privinta replantarii, exista doua variante: fie insamantarea, fie divizarea tuberculului. Prima optiune se realizeaza in perioada iulie-septembrie iar cea de-a doua incepand cu sfarsitul primaverii-inceputul verii! Astfel, daca nu te bucuri inca de frumusetea si eleganta acestei plante in locuinta ta, poti achizitiona una dintr-o florarie sau o poti planta dupa regulile prezentate de noi! Succes!

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.