Setari Cookie-uri

Panouri solare si incalzirea apei menajere

Una dintre cele mai eficiente metode de a include tehnologia ecologica intr-o locuinta este utilizarea sistemelor solare pentru incalzirea apei.

• Costurile pentru incalzirea apei se reduc in functie de anotimp. Astfel, vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fie gratuita, iar primavara si toamna acestea se reduc cu cel putin 60%. Acest lucru face in mod sigur ca un panou solar sa-si merite investitia.
• Panourile solare pot fi folosite si pentru a incalzi apa din piscine, procedeul fiind unul deosebit de simplu si eficient.
• Un panou solar cu rezervor destinat incalzirii apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului. Temperatura la care poate fi incalzita apa difera in functie de anotimp, astfel, in lunile de iarna, pentru ca ziua e mult mai scurta, temperatura apei ajunge intre 15-45°C iar vara, in zilele insorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.
• Cand este innorat sau ploua, tuburile reusesc sa capteze razele solare prin perdeaua de nori, insa cu o eficienta mult mai redusa. In astfel de zile apa va fi incalzita cu ajutorul curentului prin rezistenta electrica a panoului solar sau a boilerului interior. Rezistenta fiind intre 2 si 4 KW nu implica un consum foarte mare de curent.
• Sistemul de panouri solare se monteaza in directia sud sau sud-vest intr-un loc in care sa fie iluminat direct cat mai mult timp pe perioada zilei si sa nu fie umbrit de vegetatie sau cladiri.
• Trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista panouri solare care prin constructie sunt destinate sa functioneze doar vara.
• Sistemul activ de incalzire solara nu necesita nici un fel de intretinere cu conditia ca panoul sa fi fost montat corect.

Costuri:
Pentru un astfel de sistem cu un rezervor de 200 l veti plati in jur de 3300 lei, pret ce include si montajul.
Pentru cele cu rezervorul de 300 l costurile ajung pana la 4000 lei.

Un articol de Reka Rozsnyai
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.