Kudika
30 Mai 2008

Una dintre cele mai eficiente metode de a include tehnologia ecologica intr-o locuinta este utilizarea sistemelor solare pentru incalzirea apei.

Incepand cu anii ’70 a avut loc o tendinta accentuata pentru adoptarea unor surse de energie regenerabile, datorita epuizarii treptate a petrolului. In zilele noastre, aceasta tendinta are loc din cauza unei preocupari tot mai accentuate pentru protejarea mediul inconjurator.
Energia solara este intru totul ecologica. Aceasta nu consuma sursele epuizabile de energie, nu are nici un impact daunator asupra aerului, apei, nu ridica probleme de sanatate, si nu produce deseuri. Un alt avantaj al energiei solare ar fi faptul ca aceasta nu poate fi controlata de nici o natiune si nu se va epuiza dacat atunci cand soarele va inceta sa functioneze.

Blue Lagoon Clean lansează cel mai mare centru din Sud-Estul Europei destinat procesării 100% ecologice a hainelor

Una dintre cele mai eficiente metode de a include tehnologia ecologica intr-o locuinta este utilizarea sistemelor solare pentru incalzirea apei.
Un astefel de sistem solar reduce cu pana la doua treimi necesitatea folosirii metodelor tradionale de incalzire a apei. Minimalizeaza costurile pentru electricitate sau pentru combustibilii folositi in incalzirea apei, reducand impactul asupra mediului.
Aceste sisteme sunt de doua feluri : active si pasive, cele active fiind cele mai utilizate.

Sisteme active de incalzire solara
Incalzirea solara activa utilizeaza sisteme colectoare care convertesc radiatia solara in caldura necesara incalzirii apei menajere. Colectoarele sunt panouri cu suprafete negre (pentru a absorbi radiatia), vitrate, bine izolate si orientate in asa fel incat sa optimizeze cantitatea de energie absorbita. Pentru a micsora pierderile de caldura si a mari temperaturile de lucru se trateaza special suprafetele vitrate ce pot fi transformate relativ usor in lentile de tip Fresnel (plate) pentru concentrarea radiatiilor incidente.
Un colector solar este plasat pe acoperis sau intr-un loc in care va avea acces la lumina solara directa. In momentul in care colectorul este destul de fierbinte, un termostat porneste o pompa, care recircula un fluid, numit fluid de transfer termic, prin colector. Pe urma, fluidul fierbinte este directionat spre rezervor, incalzind apa.

Caracteristici:
• In functie de zona in care locuiti si cata apa calda foloseste familia dumneavoastra, un sistem solar de incalzire a apei se amortizeaza in mai putin de 5 ani. Un sistem bine intretinut poate avea durata de viata pana la 15-20 de ani, mult mai mult decat un boiler conventional.

Surse de energie: iubirea iti da aripi!

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.