Setari Cookie-uri

Curentul Bauhaus si Locuinta Moderna

Locuinta bazata pe rafinament, complexitatea designului si arta au devenit un trend al zilelor noastre. Astfel, stilul scolii Bauhaus a capatat noi dimensiuni in stilul contemporan, regasindu-se in locuintele moderne prin decorul minimalist, linile geometrice si functionale, fiind accentuat de folosirea pieselor de mobilier specifice stilului.

Inceputurile designului sunt strict legate de stilul si scoala Bauhaus. Aparut in secolul 20, imediat dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, curentul Bauhaus este definit prin armonia perfecta dintre design, functionalitate si tehnologie. Curentul, inspirat in mare parte din traditia asiatica, a pornit din centrul Europei si s-a extins foarte repede si in SUA, ceea ce a dus la internationalizarea stilului.

Curentul Bauhaus a pus bazele arhitecturii moderne, dar si a designului interior modern, bazat pe minimalism, geometrie, functionalitate, simetrie.

Stilul Bauhaus a reintrat in gratia designerilor contemporani, multe dintre lucrarile acestora prezentand produse cu linii specifice stilului. Astfel, regasim din ce in ce mai des in proiectele de design interior linii ale stilului Le Corbusier, Marcel Breuer, Charles Eames, Phillippe Starck si chiar produse al caror design este semnat de acestia.

Lounge-urile designerului Le Corbusier sunt adesea regasite in locuintele contemporane, in diferite variante de tapiserii, dar mai ales in varianta ponyskin. Arhitectul si designerul elvetian Charles-Edouard Jeanneret, cunoscut si sub numele Le Corbusier, este recunoscut pentru contributiile sale majore la ceea ce in prezent numim Arhitectura Moderna. Arhitectul a carui cariera se intinde pe mai bine de 5 decenii, a fost initiatorul studiilor teoretice despre designul modern. Curatenia formelor, volumele simple, ergonomia erau sustinute de Le Courbusier. Piesele de mobilier tapisat, realizate pe structura metalica si cu insertii metalice, al caror design este semnat Le Corbusier, sunt de asemenea piese des intalnite in locuintele contemporane.

Formele rotunjite regasite in piesele de mobilier semnate Eileen Gray definesc perfect stilul acesteia, bazat pe originalitate si rafinament. Considerata unul dintre cei mai influenti arhitecti ai arhitecturii moderne, Eileen Gray a inspirat multi designeri ai epocii Art Deco si Bauhaus.

Scaunele si lounge-urile Marcel Breuer, precum si masutele de cafea create de acesta au transformat multe locuinte in adevarate expozitii de arta. Arhitectul Marcel Breuer s-a axat foarte mult pe designul de mobilier cu structura tubulara, piese de mobilier ale caror replici sunt prezente astazi in productia de masa.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.