Setari Cookie-uri

Scheme de culori in amenajarile interioare

Avand la indemana tehnologia de a crea orice culoare pentru vopsirea peretilor, alegerea culorii potrivite pentru locuinta poate fi o misiune dificila si obositoare.

Increderea tot mai mare a omenilor in culori si stiluri personale, fac aproape orice culoare sa fie la moda pentru anul 2008. De la albastru “de sticla”, la verde botanic, alb si negru dramatic si roz foarte pal, directiile in domeniul culorilor se indreapta spre experiente fermecatoare, cu totul individuale.
Avand la indemana tehnologia de a crea orice culoare pentru vopsirea peretilor, alegerea culorii potrivite pentru locuinta poate fi o misiune dificila si obositoare.
Pentru a va usura treaba, prima data trebuie sa va decideti ce fel de senzatie doriti sa transmita incaperea. Calda? Rece? Relaxanta? Plina de energie? Primitoare? Festiva? Nu voi insista asupra psihologiei culorilor, deoarece s-a scris deja un articol dedicat in special acestei teme.
Odata ce v-ati decis asupra temperamentului incaperii, este mult mai usor sa alegeti culorile si sa folositi combinatii cromatice unice.
Atunci cand doriti sa alaturati mai multe culori intr-o incapere este foarte important sa aveti in vedere ideile de baza: culori primare si secundare.
Pastrati amenajarea simpla prin folosirea unei culori dominante si eventual una sau doua culori mai puternice.
Strategii cromatice
Exista mai multe strategii in ceea ce priveste schemele cromatice.
1. Schema monocromatica (o singura culoare in diferite nuante, de la inchis la deschis) este o schema armonioasa, reprezentand calea cea mai sigura si lipsita de pericole in decorarea interiorului. Insa, aceasta metoda, cateodata, poate fi destul de plictisitoare. Daca doriti realizarea unor combinatii unice, ar trebui sa va feriti de acest tip schema cromatica.
2. O schema ce foloseste culori adiacente de pe roata culorilor va ofera oportunitatea pentru realizarea unor puncte de atractie mai captivante.
3. O schema complementara, ofera mai multa flexibilitate in folosirea culorilor de accentuare, insa aceasta trebuie folosita cu atentie. Pentru o armonie cromatica, variatiuni pe culori complementare, precum rosu si verde, galben si violet sau albastru si portocaliu pot sa creeze efecte remarcabile intr-o incapere.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.