Setari Cookie-uri

Sechestru pe patrimoniul de la Cotroceni

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) a obtinut in instanta decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a lui Dragos Eduard Neamu, presedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei manastiri Cotroceni, aflate in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) a obtinut in instanta decizia de numire provizorie ca administrator sechestru a lui Dragos Eduard Neamu, presedintele RNMR, asupra bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul fostei manastiri Cotroceni, aflate in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei. Decizia s-a luat in sedinta publica pronuntata in data de 31.03.2009.
Aceasta decizie este irevocabila si are valoare pana la solutionarea cererii avand ca obiect sechestrul judiciar.
Aplicarea acestei hotarari judecatoresti anuleaza orice masura de predare-primire a bunurilor culturale vizate ce s-ar putea realiza intre Muzeul National de Arta al Romaniei si Administratia Prezidentiala, fara instiintarea si acordul administratorului judiciar.
La inceputul lunii martie, prin H.G. nr.194/25.02.2009 publicata in Monitorul Oficial nr.150/10.03.2009, Guvernul Romaniei a dispus transferul unui numar de 108 bunuri culturale mobile din custodia Muzeului National de Arta al Romaniei in administrarea Administratiei Prezidentiale. Aceste obiectele provin de la biserica fostei manastiri Cotroceni si au intrat in custodia muzeului in urma cutremurului din 1977, cand biserica a suferit grave avarii.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a deschis o serie de actiuni in instanta care cer: anularea HG 194, considerata drept una abuziva, desemnarea unui expert care sa evalueze gradul de risc ce poate interveni prin transferarea unor bunuri culturale dintre cele vizate, numirea unui expert judiciar care sa preia in administrare bunurile culturale si punerea acestora sub sechestru pana la emiterea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
RNMR a initiat o petitie online pentru salvarea iconostasului de la Cotroceni, cea mai importanta, dar si cea mai fragila dintre piesele care fac obiectul transferului.
In prezent petitia a strans in jur de 2100 de semnaturi si ramane deschisa:
http://www.petitieonline.ro/petitie/salvati_iconostasul_de_la_cotroceni-p47413046.html

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.