Setari Cookie-uri

Cum va influenta noua politica a BNR piata imobiliara

Noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea ca efect o intarziere a finalizarii tranzactiilor, numarul acestora fiind afectat in mod direct de numarul creditelor acordate, sustin analistii imobiliari.

Aceasta sustine ca interesul manifestat pentru contractarea creditelor imobiliare va cunoaste in continuare un nivel ridicat atat in randul populatiei cat si al bancilor ceea ce va determina o adaptare a produselor existente (ex. prelungirea perioadei de returnare a creditului chiar si pe modelul ,,mai multe generatii'') sau chiar o creare a unora noi de catre acestea din urma.
Faptul ca noile norme BNR sunt mult mai restrictive in ceea ce priveste creditarea populatiei a fost remarcat si de directorul regional al companiei imobiliare RE/MAX, Adrian Sischin, care sustine ca trebuie diferentiate doua tipuri de efecte, pe termen scurt si, respectiv, pe termen mediu si lung.
"Pe termen scurt, initiativa va descuraja unii cumparatori, dar nu cred ca numarul acestora este atat de mare incat sa produca efecte majore asupra pietei imobiliare. Majoritatea oamenilor au o anumita constanta sau crestere de 10- 20% a veniturilor de la un an la altul, astfel incat, in general, considerarea venitului pe intreg anul precedent nu va face diferenta de plafon salarial de la un credit pentru o garsoniera la unul pentru un apartament. Bineinteles, lucrurile nu sunt la fel de "line” pentru cei cu venituri "la negru”, care treceau in legalitate pentru 3-6 luni - atat cat sa ia un credit - dar cred ca numarul acestora este oricum din ce in ce mai mic", spune Sischin.
El considera ca diminuarea gradului de indatorare acceptat de catre banci va afecta ceva mai mult achizitiile de locuinte pe segmentul mediu si medium-high, unde diferenta respectiva de venit inseamna destul de mult in valoare nominala.
" Pe termen scurt, cred ca vor afecta piata imobiliara, dar intr-o mai mica masura decat pe cea a creditelor de consum si, in ultima instanta, vor preveni crahuri imobiliare cu efecte negative mult mai mari. Trebuie sa vedem insa si ce se va intampla cu dobanzile, deoarece pentru un cumparator diferenta de la o dobanda de 7% la 12%, de exemplu, inseamna foarte mult si dobanzile cred ca au un rol extrem de important pentru evolutiile ulterioare ale pietei", adauga reprezentantul RE/MAX.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.