Setari Cookie-uri

Cum va influenta noua politica a BNR piata imobiliara

Noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea ca efect o intarziere a finalizarii tranzactiilor, numarul acestora fiind afectat in mod direct de numarul creditelor acordate, sustin analistii imobiliari.

Reprezentantul companiei de consultanta imobiliara sustine ca 10% pana la 50% din valoarea locuintei vor fi mai usor de finantat la livrare, avand in vedere ca apartamentul deja exista si suma totala de finantat este mai accesibila prin credit clientului decat 75 sau 80% cum se practica pana in prezent, iar ratele intermediare sunt suportate direct de clienti din economii din surse care in mod normal nu sunt acceptate de banca.
Obiect de scandal periodic, “interventionismul ” Bancii Nationale in materie de credit nu poate fi socotit un abuz in contextul recent, caci la drept vorbind BNR nu avea solutie acum, este de parere analistului imobiliar Artur Silvestri.
Mai mult chiar, Silvestri sustine ca procedeul nici macar nu-i original sau mai bine zis nu-i o inventie locala "cum dau a intelege unele voci, fiind un instrument intrebuintat in mod curent atunci cand consumul de orice fel (inclusiv “ospatul de case ” ) trebuie scazut in context neprielnic".
"Acesta se cheama credit crunch, iar in alte parti este o formula uzuala ce nu se comenteaza cu isterii politicianiste. Efectul, insa, nu va fi atat de brutal pe cat se crede fiindca noi avem un mediu bancar cu precadere alogen, unde, desi inca putine, sucursalele bancilor occidentale nu au nici o legatura cu deciziile Bancii Nationale si, deci, isi fac planurile proprii si asculta de reguli independente. De altfel, cu cat acestea vor fi mai numeroase, cu atat dilutia “interventionismului” de acum va aparea mai clar", a declarat Silvestri, citat de NewsIn.
Masura in care va fi afectata piata imobiliara va fi insa determinata de modul in care bancile vor aplica noile prevederi ale regulamentului BNR si de solutiile gasite de acestea pentru a-si atinge tintele de vanzare a produselor de creditare specifice.
"Implementarea acestor norme de catre banci va presupune o anumita perioada de timp (45 sau 20 de zile in functie de specificul bancii) in care producerea imediata a unor asemenea efecte ar fi putin probabil sa cunoasca o dinamica accentuata in conditiile in care generarea lor are la baza mai multi factori, de regula. Pe anumite segmente ale pietei imobiliare s-ar putea resimti anumite variatii, implicit scaderi, in functie de gradul efectiv (practic) de inasprire a conditiilor de creditare impuse de institutiile bancare", a spus Razvan Julea, Project Manager al companiei DTZ Echinox.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.