Noul regulament de creditare a populatiei stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea ca efect o intarziere a finalizarii tranzactiilor, numarul acestora fiind afectat in mod direct de numarul creditelor acordate, sustin analistii imobiliari.
Directorul diviziei de Credit Management al companiei imobiliare Regatta, Simona Negoita, a declarat ca orice masura adoptata de BNR afecteaza atat bancile cat si clientii acestora, iar noile norme anuntate vor fi aplicabile atat creditelor de consum cat si creditelor imobiliare/ipotecare, insa va fi diferentiata in functie de produse.
"Este normal sa fie asa, de vreme ce creditele de consum sunt negarantate, iar cele ipotecare/imobiliare sunt garantate cu ipoteci asupra imobilelor cumparate. De aceea, ne asteptam ca bancile comerciale sa manifeste o prudenta mai mare in cazul acordarii creditelor de consum decat in cazul creditelor destinate achizitiilor imobiliare. Cu siguranta ca aplicarea normelor BNR va aduce o serie de schimbari si dosarele se vor solutiona cu mai mare greutate, cel putin o perioada de timp si acest lucru se va repercuta intr-o intarziere a finalizarii tranzactiilor", sustine reprezentantul companiei imobiliare, citat de NewsIn.
Aceasta mai spune ca necesarul de locuinte ramane insa acelasi, dar populatia a amanat momentul achizitiilor, asteptand o scadere accentuata a preturilor.
"BNR doreste sa se asigure ca toti cei care contracteaza un credit azi, peste un an, cand perioada promotionala cu dobanda fixa ia sfarsit, vor putea sa isi achite datoriile lunare si nu vor fi in pericol de a-si pierde casa sau masina pe care au cumparat-o", mai spune Negoita, care considera ca dezvoltatorii imobiliari vor trebui sa se adapteze la conditiile noi de creditare, oferind mai multa lejeritate in privinta termenelor de plata.
La randul lor, analistii Colliers spun ca noua politica a BNR va afecta cu siguranta piata clientilor finali pe sectorul rezidential, iar numarul tranzactiilor va fi afectat in mod direct de numarul creditelor acordate.
"Noile norme legate de gradul de indatorare si conditii luate in considerare pentru acordarea unui credit ne aduc in situatia de acum trei ani cand doar 30-40% din apartamente erau contractate cu credit bancar, iar restul prin rate platite direct dezvoltatorului. Efectul vizibil pe piata va fi resimtit probabil si printr-o scadere a tranzactiilor in prima faza, dar mai ales prin reintoarcerea clientilor la metodele de plata care presupun un avans platit la semnarea antecontractului ce poate varia intre 20 si 30% din pret, rate pe perioada constructiei intre 30 si 60%, iar restul la livrare", sustine Simina Istrate, Project Manager in cadrul diviziei Rezidential al Colliers.

O posibila metoda de stimulare a pietei: Schimburile de locuinte
Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 25% in 2009, daca bancile nu vor relua creditarea
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: