Setari Cookie-uri

Tendinte office design

Cercetarile arata ca noile tehnologii si tipare de lucru au un efect direct asupra modului in care oamenii utilizeaza spatiul pentru birou.

In materie de design, predomina stilul minimalist cu linii drepte, simple, cu accesorii simple. Toate aceste elemente sunt de fapt folosite si in arhitectura contemporana si sunt preferate de majoritatea clientilor. In general, culorile predominante pentru amenajarea sediului fiecarui client reflecta culorile "corporate", culori care de cele mai multe ori se regasesc in logo-ul companiei.

Tendintele internationale care guverneaza activitatea de amenajare si organizare a spatiilor pentru birouri au fost conturate in urma unui studiu al grupului Steelcase impreuna cu IPSOS in sase tari europene (Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania si Marea Britanie), unde peste 2500 de manageri si-au exprimat opinia asupra stilului national de lucru in cadrul organizatiei si asupra planificarii spatiului de birou.

Potrivit declaratiilor lui Nicolaisen, s-au identificat la nivel european o serie de tendinte ale stilului de lucru, cu implicatii directe asupra designului spatiului pentru birou si al mobilierului:

Spiritul de echipa si colaborare: studiul realizat de Steelcase impreuna cu IPSOS a relevat ca britanicii sunt cei mai buni la lucrul in echipa: 68% dintre managerii britanici iau decizii impreuna cu o a doua persoana; la polul opus se afla olandezii: 46% dintre manageri iau decizii singuri;

Spatii deschise si "transparente"
: acestea sunt din ce in ce mai des intalnite si vin sa raspunda nevoii de colaborare si comunicare;

Spatii pentru liniste si concentrare
: zgomotul de fond a fost dintotdeauna prezent in spatiile de lucru, dar, odata cu era spatiilor deschise cu o densitate mare a birourilor, acesta a luat amploare. Studiile au aratat ca un mediu de lucru extrem de zgomotos poate determina o scadere a randamentului cu 20%. Acest lucru inseamna ca organizatiile trebuie sa creeze cat mai multe spatii (celule) unde angajatii se pot concentra linistiti. Pentru a atinge maximum de performanta la locul de munca, 34% dintre managerii europeni au declarat ca au nevoie de un spatiu unde sa se poata concentra individual. Femeile manager au tendinta de a lucra mai mult individual, decat barbatii (39% versus 32% pentru barbatii manager);

Spatiul de lucru flexibil, nedefinit teritorial
: revolutia tehnologiei mobile a revolutionat si spatiul pentru birou, facand-ul sa nu mai fie delimitat exact in spatiu. Angajatii viitorului vor petrece din ce in ce mai putin timp in spatele aceluiasi birou. In prezent, 21% din managerii europeni lucreaza din alta locatie decat biroul propriu. Acest fenomen a crescut fantastic flexibilitatea angajatilor, cu implicatii directe asupra cresterii creativitatii si eficientei acestora. Cel mai graitor exemplu pentru acest tip de organizare este cel al companiei americane Google;

Diferentele culturale joaca un rol importan
t: desi la nivel european se remarca cateva trasaturi unitare tuturor tarilor, amenajarea spatiilor de lucru trebuie sa tina seama si de diferentele culturale. De exemplu, spaniolii sunt cei mai "legati" de un spatiu de birou bine definit teritorial ca fiind al lor, o proportie de 98% alegand un loc fix de desfasurare a lucrului. Pe de alta parte, britanicii sunt extrem de mobili in activitatea pe care o depun, 31% dintre acestia lucrand si in alte spatii decat cel alocat exclusiv lor.

"Cercetarile arata ca noile tehnologii si tipare de lucru au un efect direct asupra modului in care oamenii utilizeaza spatiul pentru birou. In trecut, angajatii lucrau majoritatea timpului in spatele unui birou, astazi ei se misca si folosesc spatiul ce-i inconjoara mult mai mult pentru a avea intalniri creative, sesiuni de brainstorming sau conversatii relaxate. Conform studiilor, de cele mai multe ori cele mai bune idei apar in situatii ne-traditionale, prin urmare cele mai eficiente amenajari ale spatiilor de lucru trebuie sa tina seama de acest fenomen" a declarat Marc Nicolaisen, Sales Director pentru Europa Centrala si de Est al grupului Steelcase.

Steelcase, liderul mondial in industria mobilierului de birou, ajuta oamenii in imbunatatirea experientei avute la locul de lucru, prin furnizarea de produse, servicii si studii asupra modalitatilor de lucru. Compania concepe design-ul si produce elemente de arhitectura interioara, mobila si produse tehnologice.

Corporate Office Solutions
s-a lansat pe piata din Romania in anul 1997, ca singurul distribuitor autorizat al produselor grupului Steelcase pe plan local. Prin diversificarea serviciilor sale de-a lungul a 10 ani de activitate, compania a devenit un furnizor cunoscut de solutii integrate pentru amenajarea spatiilor de birouri "la cheie", fiind alaturi de client de la conceptualizarea nevoii de amenajare a biroului, pana la implementarea si receptia spatiului.

Corporate Office Solutions
a inaugurat la inceputul acestei luni showroom-ul din cladirea Victoria Business Park situata in Baneasa. Showroom-ul masoara 1.000 mp si a necesitat o investitie de peste 400.000 de
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.