Setari Cookie-uri

Gradini japoneze

Exista unele principii de amenjare dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand doresti sa captezi spiritul gradinilor japoneze.

Atunci cand ne gandim la o gradina japoneza primul lucru care ne vine in minte este un felinar de piatra. In timp ce acesta poate constitui un element sculptural deosebit, nu reprezinta totusi un obiect indispensabil. Este foarte important sa ai in vedere faptul ca ornamentul este subordonat gradinii si nu invers. Felinarele si iazurile ar trebui folosite ca elemente arhitecturale doar atunci cand sunt necesare puncte de interes vizual in cadrul amenajarii de ansamblu.
Exista trei tipuri principale de felinare japoneze, care la randul lor prezinta o serie de variatiuni. Stilul Kasuga consta intr-un felinar foarte oficial, vertical cu o baza de piatra. Aceasta baza este elementul ce il deosebeste de stilul Oribe, in care soclul este ingropat in pamant. Cel de-al treilea stil este Yukimi, acesta caracterizandu-se prin faptul ca felinarul este amplasat pe picioare scurte in locul unui soclu.
Atunci cand alegi felinarele trebuie sa iei in considerare cat de oficiala este gradina ta. Cu cat o gradina este mai neoficiala, cu atat mai neoficiale trebuie sa fie si ornamentele.

Un articol de Reka Rozsnyai
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.