Setari Cookie-uri

Gradini japoneze

Exista unele principii de amenjare dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand doresti sa captezi spiritul gradinilor japoneze.

Principii de amenajare
Exista unele principii de amenjare dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand doresti sa captezi spiritul gradinilor japoneze. Natura este idealul pe care trebuie sa-l urmaresti. Poti sa o idealizezi, chiar sa o simbolizezi, insa nu trebuie sa creezi niciodata ceva ce natura insasi nu e in stare.
De exemplu, nu vei intalni niciodata in natura un iaz patrat, asa ca daca doresti sa realizezi o imagine japoneza nu amenaja asa ceva in gradina ta. Poti sa introduci o cascada dar nicidecum o fantana. Un alt element cheie este sa ai in vedere echilibrul, sau sumi. Trebuie sa incerci sa realizezi un peisaj "de dimensiuni mari" chiar si in cele mai mici locuri. Trebuie sa iti alegi cu foarte mare grija toate componentele in asa fel incat sa se potriveasca in spatiul aflat la dispozitie.
Pietrele pot sa semnifice adevarati munti si iazurile devin lacuri. Sintagma "mai putin inseamna mai mult" a fost rostita cu siguranta pentru prima oara de catre un maestru al gradinilor.
Componentele unei gradini japoneze
Pietrele (Ishi)
Pietrele constituie scheletul unei gradini japoneze. Daca amplasezi intr-un mod reusit pietrele in gradina ta, restul amenajarii se va realiza de la sine.
Pietrele de baza sunt cele verticale inalte, verticale si joase, cele arcuite, cele inclinate si cele orizontale. De obicei aceste pietre sunt asezate in triade, insa aceasta nu este o regula generala. Doua pietre similare (de exemplu doua pietre verticale si inalte sau doua inclinate), una dintre ele fiind putin mai mica decat cealalta, pot fi pozitionate impreuna, simbolizand masculinul si femininul, insa, totusi, de obicei se folosesc grupuri de cate trei, cinci sau sapte pietre.
Trebuie sa eviti cele trei Pietre Malefice, si anume, Piatra Mortului ( o piatra care in mod evident este una verticala si este folosita intr-o pozitie orizontala, sau invers), Piatra Bolnava (cu varful diform), si Piatra Cersetorului (o piatra ce nu are nici o legatura cu celelalte din gradina).
Foloseste doar cate o singura piatra din fiecare categorie in orice grup. Pietrele pot fi folosite cu rol de sculpturi, sau pot avea functii bine stabilite precum carari sau poduri de piatra.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.