Setari Cookie-uri

Gradini japoneze

Exista unele principii de amenjare dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand doresti sa captezi spiritul gradinilor japoneze.

Cararea simbolizeaza calatoria in viata, si chiar exista cateva tipuri de pietre ce au semnificatii particulare in cadrul acesteia. De exemplu, o piatra mult mai lata decat celelalte, ne invita sa pasim pe ea cu ambele picioare si sa ne oprim pentru a putea admira peisajul.
Apa (Mizu)
In gradinile japoneze apa constituie o componenta nelipsita. Imaginea si sunetul curgerii sale inexorabile ne reamintesc de trecerea necrutatoare a timpului. Deseori este amplasat un pod ce trece peste apa. La fel ca si cararea, podul semnifica o calatorie. Cuvantul pentru pod, hashi, semnifica in acelasi timp si margine. Podurile sunt simboluri ale trecerii dintr-o lume in alta, o tema ce se regaseste in intreaga arta japoneza.
Plantele (Shokobutsu)
Cu toate ca plantele joaca un rol secundar fata de pietre, ele constituie, totusi, elemente de interes major in elaborarea oricarei gradini japoneze. In timp ce pietrele reprezinta permanenta neschimbatoare, copacii, tufele si plantele perene contribuie la expunerea trecerii fiecarui anotimp.
In momentul in care stilul gradinilor japoneze a primit o puternica influenta Zen, s-a constatat o renuntare la gazon si plante perene. Traditia a limitat gama de plante la o lista foarte redusa, insa in Japonia moderna, designerii cauta sa extinda din nou spectrul de plante folosite. Este important de notat faptul ca sunt folosite plante de origine locala; este de prost gust sa se foloseasca plante exotice atragatoare. In timp ce anumiti copaci si arbusti evoca imediat o gradina japoneza (pin, bambus, cires, artar), ar trebuie totusi sa avem in vedere si includerea unor plante care ne ofera placere. Daca alegi plante perene cu rol de tema dominanta si incluzi si unele accente colorate prin intermediul unor plante cu flori frumoase, vei realiza cu succes imaginea unei gradini japoneze.
Ornamentele (Tenkebutsu)
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.