Setari Cookie-uri

Cum a evoluat piata rezidentiala in 2008

2008 urma sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unitati fiind asteptate numai la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Insa criza financiara a lovit cel mai vizibil dezvoltatorii de rezidential, iar multe proiecte au fost puse pe lista de asteptare.

Cum s-a simtit criza financiara in piata rezidentiala
In ceea ce priveste efectele crizei in piata rezidentiala, Robert Teodorescu spune ca acestea si-au facut simtita prezenta de la inceputul anului, insa momentul de varf a fost in luna septembrie, cand piata de obicei devenea mai dinamica.
„Anul acesta, tendinta de tranzactionare a fost inspre scadere. Cei mai afectati jucatori au fost cei care au apelat la creditare bancara pentru constructia de imobile si incapacitatea de vanzare a dus la blocarea proiectului, ceea ce nu-i scuteste de rambursarea banilor catre banca. In plus, aceste persoane au avut de suferit din cauza faptului ca au achizitionat materialele de constructie cand acestea se aflau la pret maxim, iar acum pretul a scazut la 50%”, ne-a declarat Teodorescu, de la Regatta.
Adrian Ghimpau, de la Coldwell Banker, este de parere ca efectele crizei au constat in incetinirea ritmului tranzactiilor, care s-a vazut incepand din toamna, iar acum se poate vorbi de o inghetare a pietei, cel putin in zona de locuinte noi.
“Nu stiu daca exista jucatori neafectati de conditiile actuale ale pietei. Cei mai putin afectati sunt cei care au surse proprii de finantare sau cei care au reusit sa vanda mare parte din proiectele in care sunt implicati. Ca strategie: multi au amanat lansarea proiecte sau a unor faze din proiectele incepute, unii au inceput diverse campanii de discount, iar altii au redus ritmul de constructie”, a incheiat directorul departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker.
Un articol de Sorina Negrila
Sursa: Wall-Street.ro
Citeste si alte articole pe Wall-Street.ro. Noi iti recomandam:
Gigantul Immoeast negociaza cu bancile o injectie de capital
Investitorii imobiliari bulgari: Cladirile rezidentiale mici revin in trend
Nokia va cumpara cele 90 de hectare de teren de la Jucu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.