2008 urma sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unitati fiind asteptate numai la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Insa criza financiara a lovit cel mai vizibil dezvoltatorii de rezidential, iar multe proiecte au fost puse pe lista de asteptare.
„Anul 2008 a inceput in forta. Primele semnale de stopare a trendului ascendent au fost sesizate la inceputul verii. Apoi, tot mai multe proiecte, ale caror lansari fusesera anuntate pentru a doua jumatate a anului, au fost amanate. In paralel, tot de la jumatatea anului, piata locuintelor vechi a inceput sa scada luna de luna”, ne-a explicat Adrian Ghimpau, directorul departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit reprezentantului Coldwell, inca nu putem vorbi de o cifra exacta a locuintelor livrate in 2008, intrucat aceasta va fi cunoscuta cel mai probabil dupa luna ianuarie 2009, insa putem avansa numarul unitatilor preconizate a fi livrate in 2008.
“La nivel de Bucuresti si imprejurimi, erau asteptate peste 8.000 de unitati. Diferentele dintre numarul unitatilor programate si cele livrate au fost cauzate de scaderea cererii, de faptul ca unii dezvoltatori au incetinit ritmul constructiei si le-au fost blocate finantarile, dar si de probleme pe care companiile le-au avut cu respectarea termenelor de executie”, a subliniat Ghimpau.
Ce se intampla cu proiectele amanate
Unul dintre jucatorii care au amanat lansarea unui proiect rezidential a fost dezvoltatorul elen Quality Living Developers (QLD). Acesta anuntase ca va lansa in toamna proiectul Waterfront, un ansamblu rezidential situat in nord-estul Capitalei, in apropiere de Lacul Tei, ce ar urma sa cuprinda 16 de vile si 208 apartamente, in noua blocuri. La inceputul verii, Nick Stathakis, CEO al QLD, spunea ca lucrarile de constructie au inceput deja si spera ca pana la sfarsitul anului 2010 sa fie incheiate.
„Proiectele rezidentiale amanate pana in primavara sunt, in cele mai multe cazuri, proiecte la care nu s-a inceput constructia si care, in consecinta, vor fi livrate in anul 2010 sau chiar 2011. Presiunea acestor apartamente se va face simtita pe piata incepand cu a doua jumatate a anului 2009, concurand stocul de apartamente finalizate si pe cele cu termen de livrare mai scurt. Acestea se vor bucura de metode atragatoare de finantare, dar se vor lupta cu neincrederea cu privire la evolutia preturilor pe termen mediu, ca si cu politicile de creditare ale bancilor”, a afirmat Evelina Necula, Head of Marketing Department in cadrul DTZ Echinox.

Wall-Street: 10 lucruri la care trebuie sa te uiti daca iti cumperi un apartament in 2015
Nita: Prima Casa nu va creste preturile apartamentelor
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: