Setari Cookie-uri

Cum a evoluat piata rezidentiala in 2008

2008 urma sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unitati fiind asteptate numai la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Insa criza financiara a lovit cel mai vizibil dezvoltatorii de rezidential, iar multe proiecte au fost puse pe lista de asteptare.

Si omul de afaceri George Padure, fost primar al sectorului 1 al Capitalei in perioada 1996-2000, a incetinit ritmul lucrarilor de constructie la proiectul Sigma Residence & Gardens, situat in apropierea Lacului Plumbuita din Bucuresti, prima faza de livrare urmand astfel sa fie intarziata cu trei-patru luni.
„Este mai sanatos sa avansezi mai lent, decat sa te trezesti la sfarsit ca ai probleme. Am redus motoarele, pentru ca termenul de livrare al primei faze era sfarsitul anului 2009, dar pot sa ma intind pana in aprilie 2010”, spunea George Padure la inceputul lunii decembrie.
Cum au evoluat preturile
Adrian Ghimpau, de la Coldwell Banker, este de parere ca pe piata locuintelor noi putem vorbi de o inghetare a preturilor, in timp ce pe piata locuintelor vechi s-a inregistrat o scadere cu peste 25%.
“In ultima perioada, din ce in ce mai multi dezvoltatori practica diverse politici de discount – de obicei pana la 15%, pentru locuintele noi. In cazul celor vechi, spectrul este destul de larg, fiind intalnite situatii in care proprietarii au retras locuintele de la vanzare, considerand inacceptabila o scadere a pretului, dar intalnim si situatii in care preturile au fost negociate cu mai mult de 30%”, ne-a explicat Ghimpau.
In opinia sa, factoriii principali ai scaderilor sunt preturile ce depasesc posibilitatile reale ale cumparatorilor, inasprirea politicilor de creditare si in final inaccesibilitatea la creditare, precum si zvonistica intretinuta de mass media.
Tot despre evolutia preturilor, Robert Teodorescu, director de vanzari rezidentiale al companiei Regatta, spune ca acestea au scazut in limita a 10-30%, factorii determinanti fiind tensiunile financiare globale si atitudinea bancilor, care au inghetat creditarea.
„End user-ii (n.r. : cumparatorii finali) au fost afectati de criza internationala, in special cei care au dat un avans pentru cumpararea unui apartament nou si s-au bazat pe vanzarea apartamentului vechi, in care locuiau, pentru obtinerea restului de bani. Fiind imposibil sa vanda la pretul asteptat, acum se afla in postura de a nu mai putea achita noul apartament”, a explicat Teodorescu.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Ianuarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.