Black Friday 2018: cele mai bune REDUCERI AICI! [LIVE promoții]
Black Friday 2018: cele mai bune REDUCERI AICI! [LIVE promoții]

In primele sase luni ale acestui an, apartamentele vechi s-au ieftinit cu aproximativ 200 euro pe metru patrat in majoritatea oraselor mari din tara, inclusiv in Capitala, arata estimarile retelei imobiliare RE/MAX.

Reduceri de așteptat de Black Friday 2018 la electrocasnice mari si mici!

Astfel, in Bucuresti, pretul pe metrul patrat in zona 1 Mai, a scazut din luna ianuarie de la 2.500 euro/mp la 2.300 euro/mp. Scaderi asemanatoare s-au inregistrat si in tara – in Cluj-Napoca, pretul mediu a ajuns la 1.000 - 1.300 euro/mp, fata de 1.200 - 1.500 euro/mp in luna ianuarie.

„Daca vorbim despre cumparatori - piata scade suficient incat sa merite sa cumpere in aceasta toamna: asumandu-si riscul de a astepta mai mult - adica o scadere si mai mare- s-ar putea ca de fapt sa piarda un moment bun. Este ca la bursa, la urma urmei”, este de parere Adrian Sischin (foto), Director Regional RE/MAX.

In Constanta, preturile au scazut de la 1.300- 1.700 euro/mp la 1.000-1.500 euro/mp, iar in Iasi de la circa 1.400 euro/mp, in luna ianuarie, la 1.200 euro/ mp la jumatatea acestui an. In Bacau, scaderile au fost de la 1.100 euro / mp in zonele bune in iunie anul trecut, la 950 euro/mp la inceputul acestui an, iar pe parcursul lui 2008, preturile au scazut cu sub 5%, proportie inregistrata si in Brasov.

„In ceea ce ii priveste pe vanzatori: doar cei care au cumparat apartamente vechi la sfarsitul anului trecut sau inceputul acestui an, iar acum vor sau trebuie sa le si vanda, pot iesi in pierdere acum. Majoritatea, daca trebuie sa vanda acum, isi vor fi recuperat investitia si cei mai multi vor castiga 20- 50- 100 % sau cateva sute la suta, in functie de momentul achizitiei”, adaugat Adrian Sischin.

Timisoara face exceptie, preturile crescand de la finele anului trecut si, doar in unele zone au scazut cu 5-10%, imobilele vechi de lux continuand insa sa se scumpeasca, fiind scoase la vanzare si cu 3.000 euro/ mp.

Potrivit RE/MAX, scaderea vine dupa ani de crestere accelerata a preturilor apartamentelor, crestere stimulata de doi factori principali: aderarea la Uniunea Europeana si accesul mai facil la creditele ipotecare.

"Un factor foarte important a fost reprezentat de cei doi ani de asteptare pe care Romania i-a avut pana la intrarea in UE. Am avut un preludiu prelungit de doi ani, in care preturile s-au triplat, iar dupa aderare, au crescut in continuare, si nu intotdeauna justificat", a declarat Andrei Pascu, Broker/Owner al agentiei imobiliare RE/MAX- Advantage.

Black Friday 2018: cele mai bune REDUCERI AICI! [LIVE promoții]
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: