Setari Cookie-uri

Arhitectura senzoriala

Abordarea arhitecturii printr-o perspectiva fenomenologica implica crearea unor spatii ce stimuleaza concomitent toate simturile. Insa, la prima vedere s-ar parea ca spatiul arhitectural nu este perceput decat prin intermediul simtului vizual. Cum ar putea interveni totusi celelalte simturi in experimentarea unui spatiu construit? In cele de mai jos va vom oferi cateva lamuriri in acest sens.

Mirosul era asociat cu arhitectura in sensul in care spatiile pozitive au mirosuri placute, mirosul de tamaie din biserici fiind un exemplu concludent in acest sens. In epoca dinastiei Han in China, tencuiala peretilor avea in compozitie piper Szechuan, un simbol al fertilitatii, acesta avand un miros extrem de puternic.
In timp ce noile materiale de constructii au mirosuri neutre, indiferent de aceasta neutralitate, ele pot contine totusi compusi organici volatili ce contribuie unui mediu nesanatos. Totul se rezuma la a intelege faptul ca o cladire sanatoasa nu este neaparat lipsita de miros si pana la urma nu trebuie sa fie totul neutru.

Vizionare placuta


Kudika
29 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.