Setari Cookie-uri

Arhitectura senzoriala

Abordarea arhitecturii printr-o perspectiva fenomenologica implica crearea unor spatii ce stimuleaza concomitent toate simturile. Insa, la prima vedere s-ar parea ca spatiul arhitectural nu este perceput decat prin intermediul simtului vizual. Cum ar putea interveni totusi celelalte simturi in experimentarea unui spatiu construit? In cele de mai jos va vom oferi cateva lamuriri in acest sens.

Simtul auditiv
Cu scopul de a obtine experimentarea totala a spatiului arhitectural, dincolo de aspectul vizual trebuie sa fim preocupati de adevarata prezenta a arhitecturii - experienta complexa a vizualului, tactilului, olfactivului si auditivului. Acustica este o componenta esentiala dar subestimata a procesului de proiectare si a modului in care percepem spatiul. Arhitectura ar trebui vazuta ca o cutie de rezonanta. "Arhitectura este un vas, ce produce sunete. Accentul nu trebuie sa cada doar pe cuantificarea matematica a sunetului si proiectului de arhitectura, ci si pe modul in care un ascultator experimenteaza spatiul si starile pe care acesta i le provoaca."
Dimensiunea auditiva a arhitecturii contribuie in mod semnificativ perceptiei in ansamblu a unui spatiu, deoarece prin intermediul acestui simt este posibila inregistrarea distantei, adancimii si materialitatii.
Sunetul si spatiul formeaza un cuplu hotarator in mediul ce ne inconjoara: nici un sunet nu exista in afara spatiului si nici un spatiu nu e vreodata mut. Sunetul si spatiul se consolideaza in mod reciproc in perceptia noastra; calitatile unui anumit spatiu ne afecteaza modul de percepere a sunetului iar cele ale sunetului afecteaza modul de percepere a spatiului. Spatiul si sunetul sunt legate intextricabil in experienta noastra asupra lumii inconjuratoare.
Simtul olfactiv
Mirosul, de asemenea, este un simt neglijat atunci cand vine vorba de arhitectura. in zilele noastre, daca un spatiu are un anumit miros, nu mai este considerat curat. Dimensiunea olfactiva a experientei arhitecturale a fost pierduta in mare parte datorita obsesiei noastre fata de vizual.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.