Setari Cookie-uri

Rolul luminii in evolutia arhitecturii

Dozarea raporturilor intre plinurile si golurile fatadelor cu scopul de a permite penetrarea controlata a luminii a constituit elementul generator de noi structuri si forme arhitecturale.

Pantheonul Roman
Pantheonul Roman este un alt exemplu din Antichitate, acesta ilustrand faptul ca romanii au fost primii care au proiectat constient spatiile interioare, folosind lumina pentru a pune in valoare si pentru a articula spatiile. Ei au folosit lumina mai degraba intr-un scop bine stabilit, decat intr-un sens abstract sau metaforic, razele soarelui deplasandu-se prin spatii, scotand in evidenta figurile si statuile din interior.
Evul Mediu
In perioada Evului Mediu putem observa inca odata fascinatia luminii.
In bisericile bizantine lumina este amenajata in asa fel incat sa se infiltreze prin cupola, peretii laterali ramanand in penumbra. Un exemplu ilustrativ in acest sens il constituie cupola bisericii Sfanta Sofia care, datorita braului de lumina pe care se reazama in aparenta, da privitorului impresia ca pluteste deasupra uriasei nave centrale.
Pe de alta parte, in aria civilizatiei occidentale, in cadrul catedralelor gotice, ajustarea structurala a pietrariei era facuta in asa fel incat sa permita patrunderea in interior a unei cantitati cat mai ridicate de lumina naturala. Deschiderile, de cele mai multe ori prevazute cu vitralii adaugau o infatisare picturala prin transparenta insusirilor plastice ale arhitecturii interioare. Dematerializarea fiintei, prin reprezentarea in vitralii este un procedeu de maxim efect, lumina capatand astfel intelesuri mistice, poetice si emotionale.
Barocul
In cadrul barocului, simbolismul si metafora luminii si intunericului au constituit ideile-vehicul pentru expresia misterelor religiei si erau folosite pentru a inspira credinta. Arhitectura si arta baroca sunt caracterizate prin miscare, emotie, paroxism, irationalitate, spiritualitate, miscare atmosferica, toate fiind reprezentate printr-o maniera deosebita a folosirii luminii.
Neoclasicismul
O exemplificare a modului de folosire a luminii o gasim in perioada Neoclasica a secolului al XVIII-lea, atunci cand avea rolul de a clarifica formele geometrice si spatiile bazate pe dinamism si legile naturii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.