Setari Cookie-uri

Constructii alternative

In domeniul arhitecturii, se remarca un interes crescand pentru realizarea de bioconstructii, in studierea si proiectarea constructiilor bioclimatice, punandu-se mult accent pe moderna teorie "Sustainable Architecture".

Utilizarea pamantului compactat pentru peretii exteriori a fost initial dictata de dorinta de integrare a constructiei in peisaj. Folosit foarte mult in trecut datorita pretului mic si usurintei in utilizare, combinate cu avantajele unui control termic eficient, acest material a fost uitat odata cu aparitia materialelor produse in masa. Combinand acest material cu orientarea si locatia - urmarind topografia terenului - rezulta o casa deschisa spre soare si luminoasa reducand energia necesara pentru incalzire si iluminat.

Cauciucul

Pentru unele cladiri se pot folosi componente structurale alcatuite din cauciucuri folosite de automobile umplute cu pamant compactat pentru a forma caramizi de pamant, armate cu otelul din cauciucuri. Aceste caramizi si zidurile portante pe care le formeaza sunt practic indestructibile. Cauciucurile folosite Arhitectura ecologica contin energie de productie foarte mica; ele practic pot fi refolosite in constructii fara alte modificari. Pamantul, alt material cu energie mica de productie, este disponibil pe sit sau in apropiere pentru umplerea cauciucurilor. Carton reciclat este asezat in cauciucuri pentru a preveni scurgerea pamantului. Zidurile neportante sunt construite din cutii de aluminiu, sticle si ciment. Componente prefabricate pot fi realizate in masa local, economisind timp, resurse si deseuri de constructii.

Hartia

Inca din anii '80 Shigeru Ban, unul dintre cei mai inovativi arhitecti ai vremurilor recente, studia caracteristicile hartiei ca element constructiv. Desi exista reticente in uzul acesteia ca sistem structural, hartia este un material ce poate fi tratat – asemenea lemnului – pentru a-l face rezistent la foc, apa si umezeala. De asemenea, este economic si usor de reciclat. Asta face hartia materialul ce permite constructii rapide si ieftine, cum au fost pavilioanele pentru refugiati din Ruanda si adaposturile provizorii pentru victimele cutremurului de la Kobe.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.