Setari Cookie-uri

Constructii alternative

In domeniul arhitecturii, se remarca un interes crescand pentru realizarea de bioconstructii, in studierea si proiectarea constructiilor bioclimatice, punandu-se mult accent pe moderna teorie "Sustainable Architecture".

In domeniul arhitecturii, se remarca un interes crescand pentru realizarea de bioconstructii, in studierea si proiectarea constructiilor bioclimatice, punandu-se mult accent pe moderna teorie "Sustainable Architecture".
Iti prezentam cateva tehnici si materiale de constructie ce se ghideaza dupa principiile arhitecturii ecologice.

Casele semiingropate
Casa semiingropata Locuintele integrate in natura si aerodinamice dateaza de mii de ani, inca din epoca de piatra. Pe vremea aceea, locuintele erau ingropate aproximativ un metru in pamant si acoperite cu tatched roof. In Islanda, Insulele Faroe si Groenlanda acest tip de case a supravietuit pana astazi cu pietre la exterior si panouri de lemn la interior. Inca din era vikingilor (cea 750-1050) cladirile izolate aveau un plan asemanator cu cel al navelor, deoarece tamplarii stiau ca formele rectangulare se comporta prost impotriva valurilor si vantului.
Acoperind o constructie "normala" de lemn cu pante de pamant si iarba rezultatul este o forma aerodinamica si o remarcabila evolutie in controlul temperaturii — casa pastreaza racoarea in timpul verii si nu coboara niciodata sub +5°C in timpul iernii.

Argila si ceramica, pamant compactat

Locuintele din argila slaba sunt rezistente climatului dur din zonele desertice. Acest tip de cladire are o structura ferma cu cupole si pivnite care amintesc de traditionalele locuinte egiptene. De fapt, Swan (promotorul acestor tehnici) a studiat dupa Hassan Fathy (1900-1989), un egiptean care credea ca cladirile ar trebui sa fie tratate ca o extensie dinamica de viata privata si publica. Experienta de mai multi ani in domeniu a aratat ca constructiile facute cu caramizi din argila slaba sunt mai economice si ecologice, si ofera cea mai buna pastrare de temperatura in interior. Acoperisurile si cupolele sunt construite fara a folosi lemn de nici un fel, ajut Perete de pamant compactat and la evitarea defrisarii.
In afara de caramizile din argila, o alternativa o reprezinta sacii (standard sau tubulari lungi) umpluti cu pamant (manual sau pompat) care, impreuna cu sarma ce ii leaga formeaza asa numitul sistem de "superargila" - un zid instant de pamant compactat. Impreuna cu casele de ceramica - argila arsa pe loc - aceste inovatii sunt considerate solutii la despadurire de catre organizatiile ecologice.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.