Setari Cookie-uri

Lemnul, material pentru o arhitectura ecologica

Efectele schimbarilor climatice, care s-au observat prima data la inceputul secolului al XX-lea, devin tot mai evidente in zilele noastre.

Cu cat arhitectii se straduiesc mai mult sa creeze "cladiri verzi" care sa reduca efectele nocive asupra mediului, cu atat avantajele constructiilor din lemn devin mai evidente.
Lemnul este cea mai buna alegere pentru a satisface cele patru principii de baza din arhitectura "verde":
  • Reducerea consumului de energie
Acest lucru poate fi obtinut cu ajutorul unui sistem de iluminare cu un consum mic de energie, a unui sistem pasiv de ventilare si minimalizand necesitatile de incalzire si/sau racire a cladirii. Lemnul are o foarte buna putere de izolare comparativ cu alte materiale. Construirea unor structuri de lemn poate fi usor adaptata la orice cerinta de consum a energiei. Acest lucru inseamna ca orice cladire cu structura de lemn poate mentine un nivel scazut al consumului de energie pentru incalzire sau racire.
  • Minimalizarea poluarii externe si a daunelor asupra mediului inconjurator.
In evaluarea impactului asupra mediului in timpul executiei cladirii, trebuie luate in considerare impactul asupra calitatii aerului, a apei si a solului.
Cercetarile au demonstrat ca pentru extragerea, prelucrarea lemnului si utilizarea lui comparativ cu alte materiale de constructie, cum ar fi otelul sau betonul are urmatoarele efecte:
- un nivel scazut al emisiilor de gaz
- un nivel scazut al poluarii aerului
- un nivel scazut al poluarii apei
- un nivel scazut al pierderilor
  • Reducerea energiei totale si evitarea epuizarii resurselor.
Energia totala include toate tipurile de energie, directe sau indirecte, folosite la extragerea, prelucrarea, transportarea si utilizarea materialelor de constructie. Acest principiu tinteste spre scaderea nivelului consumului de energie, nu doar dupa ridicarea cladirii, dar si in timpul producerii materialelor de constructie. Prelucrarea lemnului foloseste foarte putina energie. Principiul scaderii volumului resurselor utilizate poate fi respectat folosind materiale reciclabile. Lemnul este singurul material principal de constructie ce poate fi reciclat. Noua tehnologie de prelucrare a lemnului permite utilizarea fiecarei parti a unui copac astfel incat nimic nu este pierdut, risipit. Lemnul este un material cu o mare durabilitate, astfel, nu necesita inlocuiri, reparatii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.