Setari Cookie-uri

Lemnul, material pentru o arhitectura ecologica

Efectele schimbarilor climatice, care s-au observat prima data la inceputul secolului al XX-lea, devin tot mai evidente in zilele noastre.

Cautarile pentru valori ambientale in arhitectura, pentru un echilibru intre om si mediul inconjurator, nu constituie o problema recenta. De-a lungul secolelor, oamenii au acceptat acest mod de abordare din necesitate, mai ales in cazul arhitecturii domestice si vernaculare. Incepand cu revolutia industriala s-a renuntat din ce in ce mai mult la aceasta idee in favoarea credintei omului in omnipotenta si abilitatea sa de a extrage, fara restrictii, resursele pamantului.
Efectele schimbarilor climatice, care s-au observat prima data la inceputul secolului al XX-lea, devin tot mai evidente in zilele noastre. Fata in fata cu aceste pericole, publicul devine tot mai constient de nevoia de protejare a mediului inconjurator. In cadrul unor discutii internationale la nivel inalt, unul dintre raspunsurile date acestor probleme il constituie abordarea arhitecturii si urbanismului intr-un fel care respecta mediul inconjurator.
Una dintre directiile abordate de arhitecti este denumita Low-Tech si se refera in principal la folosirea metodelor si materialelor traditionale, ce au fost partial uitate odata cu (re)descoperirea betonului. Uzul materialelor ecologice sau reciclate, a sistemelor energetice autonome si a sistemelor de realizare a unei temperaturi optime fara incalzire pot transforma o cladire dintr-o pata artificiala in peisaj, intr-un spatiu in care constructia si natura se respecta reciproc. Creatiile low-tech, prin originalitate, ingeniozitate si creativitate, au gasit o metoda de design durabil fara a apela la sofisticatele tehnologii de ultima-ora. Aici interesul pentru natura merge mana in mana cu design-ul, creand spatii de existenta in armonie cu mediul ambiant. Materialele folosite pot fi pamant compactat, baloti de paie, lemn, bambus si materiale regiclabile precum cauciucul, hartia, aluminiul si sticla.

Lemnul

Lemnul are o contributie la imbunatatirea pe de-a intregul a performantelor ambiante a oricaror cladiri comerciale prin reducerea energiei folosite, reducerea utilizarii resursei, minimalizand poluarea, reducand impactul asupra mediului.
Avantajele folosirii lemnului nu se rezuma la construirea de case. De fapt, lemnul este cea mai buna alegere ambientala pentru structuri de orice tip - arene sportive, biblioteci, birouri, centre comerciale etc. Adaptabilitatea si aspectul estetic atragator al lemnului nu a fost niciodata atat de pregnanta ca in prezent. De aceea arhitectii si constructorii se intorc catre produsele din lemn, in special acelea care ofera din punct de vedere tehnologic si mai multe oportunitati pentru constructii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.