Kudika
28 Februarie 2007

Prezenta umana este o marca a unei arhitecturi exploatate, a unei arhitecturi functionale, deci de calitate?

?

5 elemente cheie care fac o casa sa para scumpa si rupta din revistele de design

Prezenta umana este o marca a unei arhitecturi exploatate, a unei arhitecturi functionale, deci de calitate? Raspunsul rezida in esenta arhitecturii, in destinatia ei. Dar oare prezenta umana poate fi arhitectura, poate substitui anumite elemente ale unui tot arhitectural?

O arhitectura in care elementele de fatada sunt inlocuite de un joc al prezentei umane, de miscare, migreaza treptat spre o arhitectura virtuala, spre o forma de reprezentare controversata.

’’bucata de covor rosu a fiecaruia’’

Stilul nonconformist al introducerii unei noi valori, a unei interpretari originale are in substrat o baza psihologica ce ii garanteaza succesul, fie el si partial in unele cazuri.

Cladirea de birouri sau orice altceva exprima un mesaj de genul: ’’prezenta ta conteaza’’, ’’esti important pentru afacerile noastre’’, ajungand pana la expresia ’’bucata de covor rosu a fiecaruia’’ prin utilizarea culorii respective, cum este in exemplul mentionat.

Forma de manifestare are in spate un argument forte, ca sa nu mai mentionam rezulatatul psihologic ce genereaza o atractie uimitoare, completata de o curiozitate in realizarea experientei cu atat mai mare.

joc exterior

Aceasta atractie este redata si de faptul ca este un joc interior, dar mai ales exterior. Oamenii sunt atrasi in genere de miscare atat in desfasurarea actiunilor normale in activitate cat si in situatia de privitor. Dinamica, prin excelenta, este in tot ceea ce functioneaza, o caracteristica a materiei. Ea este un excitant cortical, iar ca rezultat al acestuia este antrenarea atentiei.

Limbajul unei astfel de arhitecturi nu este extensibil, in sensul ca nu poate fi reprodus de orice program de arhitectura. Nu pot sa-mi imaginez un spital in care s-a implementat sistemul acesta, ar fi impropriu, insa un club de noapte, o cladire comerciala, o sala de cinematograf etc. se pot configura facil.

reclama permanenta

Intro prezinta DESIGN TRENDBOOK 2013

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.