Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre travertin?

Piatra naturala este unul dintre cele mai vechi materiale de constructie folosite vreodata. Travertinul este o roca sedimentare cimentata, mai exact, un tuf calcaros, ce se formeaza pe fundul apelor, prin depunerea carbonatului de calciu din izvoarele de apa dulce.

Travertinul este o roca sedimentare cimentata, mai exact, un tuf calcaros, ce se formeaza pe fundul apelor, prin depunerea carbonatului de calciu din izvoarele de apa dulce. O parte din golurile din compozitia sunt cimentate tot cu calcar, iar altele raman libere. Travertinul poate fi compact sau spongios, insa, in general, acesta este poros. Daca se slefuieste, respectiv se lustruieste, prin acoperirea porilor cu praf de ciment, suprafata travertinului devine la fel de fina ca marmura.

Culori

Culorile travertinului variaza de la alb, crem, pana la nuante de gri si brun.

Calitati

Printre calitatile travertinului mentionam:
1. Se taie usor.
2. Se slefuieste bine
3. Rezista foarte bine la agentii atmosferici.

Utilizari

Travertinul este utilizat atat la placarea fatadelor caselor, cat si a peretilor interiori. De asemenea, se poate folosi pentru finisarea pardoselilor, dar si ca pavaj exterior. Daca iti doresti ca baia sau bucataria sa aiba un aspect deosebit, atunci obteaza pentru un blat din travertin. In prezent, travertinul este folosit pentru realizarea lavoarelor.

Intretinere


Travertinul trebuie ferit de substantele acide, motiv pentru care nu se recomada la curatarea sa produse precum lamaia sau otetul. Acesta poate fi curatat cu un detergent pentru piatra, cu un pH neutru, dupa care se va usca suprafata si se va lustrui.

Foto: Better Bathrooms

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.