Stilul frantuzesc: mai mult decat dramatism

Bunul gust, eleganta si romantismul prin care Franta atrage si-au lasat, de-a lungul timpului, amprenta asupra tuturor domeniilor, in special asupra celor creative, aceasta tara deosebita fiind un model pentru ceea ce presupune moda, arhitectura, design interior, gastronomie.

Bunul gust, eleganta si romantismul prin care Franta atrage si-au lasat, de-a lungul timpului, amprenta asupra tuturor domeniilor, in special asupra celor creative, aceasta tara deosebita fiind un model pentru ceea ce presupune moda, arhitectura, design interior, gastronomie. In momentul in care facem referire la stilul frantuzesc, conexiunea imediata care se creeaza intre acesta si eleganta devine un automatism firesc. In acelasi timp, stilul frantuzesc este asociat, pe de-o parte, cu un rustic original, dar elegant, cu elemente deosebite, si, pe de alta parte, cu stilul eclectic, specific Parisului haussmannian.

Desi eclectismul frantuzesc se bazeaza pe interioare de factura rococo, art nouveau si neoclasice, stilul frantuzesc promoveaza un decor relaxat. Indiferent de maniera abordata, acest stil decorativ se caracterizeaza, in primul rand, pe romantism si intimitate. Elementele rustice vin in completarea unei imagini relaxante, iar dramatismul se contureaza printr-un aer boem, visator.

Mobilierul specific acestui stil se remarca prin masivitate si rotunjimi puternic accentuate. Acesta este supradimensionat, are linii curbe, de inspiratie animala si vegetala si un aspect vechi, antic. Deseori, acesta este pictat, insa evita decoratia excesiva. Imaginea unica a locuintei decorate in stilul frantuzesc este reliefata prin elemente ce par uzate. Monumentalitatea joaca si ea un rol important pe aceasta scena, fiind surprinsa prin intermediul contrastului obtinut intre mobilierul impunator si culorile dramatice. Patul este prevazut cu o tablie impozanta, ce respecta aceleasi linii curbe, canapeaua si fotoliile au spatarul decorat cu butoni, dormeza este o piesa de mobilier ce nu trebuie sa lipseasca, in vreme ce candalabrele accentueaza efectul dramatic.

Ca materiale, predomina lemnul si marmura, iar in bucatarie sunt utilizate metalul, lemnul cu aspect ponosit si ceramica. Peretii sunt decorati, in general, cu ancadramente sau cu tapet cu motive florale ori dungi. Ca materiale textile, sunt utilizate panza si catifeaua, perdelele diafane sunt contrastate de draperiile grele, impunatoare, prinse cu snururi, iar motivele florale confera decorului o nota romantica.


Kudika
18 Iulie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri