Bunul gust, eleganta si romantismul prin care Franta atrage si-au lasat, de-a lungul timpului, amprenta asupra tuturor domeniilor, in special asupra celor creative, aceasta tara deosebita fiind un model pentru ceea ce presupune moda, arhitectura, design interior, gastronomie.

Mobilierul specific acestui stil se remarca prin masivitate si rotunjimi puternic accentuate. Acesta este supradimensionat, are linii curbe, de inspiratie animala si vegetala si un aspect vechi, antic. Deseori, acesta este pictat, insa evita decoratia excesiva. Imaginea unica a locuintei decorate in stilul frantuzesc este reliefata prin elemente ce par uzate. Monumentalitatea joaca si ea un rol important pe aceasta scena, fiind surprinsa prin intermediul contrastului obtinut intre mobilierul impunator si culorile dramatice. Patul este prevazut cu o tablie impozanta, ce respecta aceleasi linii curbe, canapeaua si fotoliile au spatarul decorat cu butoni, dormeza este o piesa de mobilier ce nu trebuie sa lipseasca, in vreme ce candalabrele accentueaza efectul dramatic.

Ca materiale, predomina lemnul si marmura, iar in bucatarie sunt utilizate metalul, lemnul cu aspect ponosit si ceramica. Peretii sunt decorati, in general, cu ancadramente sau cu tapet cu motive florale ori dungi. Ca materiale textile, sunt utilizate panza si catifeaua, perdelele diafane sunt contrastate de draperiile grele, impunatoare, prinse cu snururi, iar motivele florale confera decorului o nota romantica.

Paleta cromatica care se utilizeaza intr-un decor frantuzesc se bazeaza pe contrast, pentru a evidentia elementele, dar si pentru a obtine o imagine dramatica. Astfel, tonurile neutre sunt alaturate celor pastelate, dar si unora care fac trimitere la stilul rustic, precum bordeaux, caramiziu, albastru, griuri, iar auriul scoate din anonimat incaperea.

Pentru a compune un decor in stil frantuzesc, utilizeaza piese vintage, pe care le poti achizitiona de la targurile de antichitati. Foloseste tablouri cu rame aurii, bogat decorate, oglinzi supradimensionate cu acelasi tip de rama, veioze cu abajurul din material textil, brodat, sfesnice din ceramica sau metal, suporturi de reviste metalice, perne decorative cu modele florale si servicii de portelan.

Foto 1:
French Bedroom Company
Foto 2:
Sweetpea & Willow

Un articol de Ana Marin


  • Kudika

    După ce a fost diagnosticată cu o boală autoimună, Anca Țurcașiu a...

  • Kudika

    Psihologia jocurilor de noroc: de ce sunt atractive cazinourile online

  • Kudika

    5 tendințe actuale în designul inelelor de logodnă

  • Kudika

    Cum poți selecta cele mai potrivite veste damă în funcție de sezon

  • Kudika

    Vica Blochina o atacă pe Anamaria Prodan: Pentru ce să faci lucrul...

  • Kudika

    Ce produse sa cumperi la reduceri