Setari Cookie-uri

Practic: cum poti inlatura petele de pe covoare?

In momentul in care vine vorba de curatenie, ingrijirea covoarelor se dovedeste a fi un proces dificil. Intretinerea acestora presupune mai mult decat aspirarea lor, cu atat mai mult daca privim aceste articole ca pe o investitie de lunga durata.

In momentul in care vine vorba de curatenie, ingrijirea covoarelor se dovedeste a fi un proces dificil. Intretinerea acestora presupune mai mult decat aspirarea lor, cu atat mai mult daca privim aceste articole ca pe o investitie de lunga durata. Un rol important in acest sens il joaca, desigur, si materialul din care este confectionat covorul, fibrele sintetice fiind mult mai greu de curatat. Pentru intretinerea de zi cu zi, sunt necesari niste pasi suplimentari, precum folosirea unui aparat de curatat cu vapori.

O metoda de a scapa de pete si care solicita si un minimum de efort este cu ajutorul masinii de spalat, optiune la care poti apela in cazul covoarelor de dimensiuni reduse. In acest caz, foloseste un program special, cu temperatura scazuta si fara stoarcere. Pentru recapatarea culorilor initiale, realizeaza o solutie din apa si otet cu care sa freci covorul, cu ajutorul unei perii.

Daca ai patat covorul cu ceai sau cu cafea, urmele lasate de acestea le poti indeparta daca le freci cu un amestec de apa rece si sare sau de apa si acid boric, diluandu-se o lingurita de acid boric in 250 ml de apa.

Petele provenite de la bauturile racoritoare, sucuri naturale de fructe sau lapte pot fi inlaturate daca amesteci 2 linguri de amoniac de uz casnic, care nu contine inalbitori, cu apa calduta, limpezind, apoi, cu apa curata. Petele mai blande pot fi scoase cu putin detergent de vase si apa. In cazul in care covorul a fost amplasat intr-un mediu mai putin propice si s-a ales cu urme de rugina, le poti indeparta daca le freci cu zeama de lamaie sau cu sare de bucatarie amestecata cu sare de lamaie. Dupa ce ai aplicat aceasta solutie, las-o timp de o ora sa actioneze, dupa care spala covorul cu detergent.

Toti iubim ciocolata, insa nu si petele pe care aceasta le lasa pe tesaturi. O solutie rapida de a scapa de ele consta in frecarea lor cu un amestesc format dintr-o parte de apa calda si una de glicerina vegetala si clatirea ulterioara cu apa calda. Petele pe baza de ulei, insa, sunt cele care ne dau cele mai mari batai de cap. Este recomandabil ca imediat dupa ce s-a murdarit covorul, sa tamponezi pata cu un servetel din hartie. Ca sa scapi de pata, freac-o cu un amestec format din cantitati egale de amoniac si alcool metilic, clatind, apoi, cu apa si sapun. O alternativa este sa presari pe pata bicarbonat de sodiu, lasandu-l sa actioneze cateva ore, dupa care sa freci pata.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.