Setari Cookie-uri

Stilul shabby chic: reverie si confort

Casa bunicii, plina de obiecte cu o istorie incarcata, ce par a grai povesti emotionante, devine actorul principal, pe o scena a designului interior, unde foarte multi protagonisti se lupta pentru a se afirma.

In ultima perioada, s-a putut observa, atat in domeniul modei, cat si in cel al amenajarilor interioare, o precadere pentru stilul vintage, imprimeuri deosebite si culori pastelate, care te indeamna la reverie. Casa bunicii, plina de obiecte cu o istorie incarcata, ce par a grai povesti emotionante, devine actorul principal, pe o scena a designului interior, unde foarte multi protagonisti se lupta pentru a se afirma.

Echilibrul perfect dintre piesele de mobilier confortabile, dar cu un aspect original, culorile deschise si materialele naturale a dus la nasterea unui stil personal si deosebit, care pare sa primeasca din ce in ce mai multa atentie din partea iubitorilor de design interior: stilul shabby chic. Acesta face trimitere, in general, la accesoriile decorative din prima jumatate a secolului XX, ce erau folosite in amenajarile caselor rurale din Marea Britanie, unde isi are si originile, de altfel. Sintagma “shabby chic” a fost, insa, folosita pentru prima oara in anii `80, de catre Rachel Ashwell, care si-a dedicat o mare parte din cariera analizarii si punerii in practica a acestui stil deosebit.

Prin ce atrage acest stil decorativ? Prin look-ul casual pe care il afiseaza, ce duce la nasterea unei atmosfere primitoare, intime si placute, care se caracterizeaza, inainte de toate, prin confort. Un al doilea aspect dupa care poate fi recunoscut acest stil englezesc il reprezinta imprimeurile. Stilul shabby chic este sinonim cu motivele florale, care guverneaza orice astfel de decor; acestea se regasesc in draperii, tapiseria canapelelor, vaze, corpuri de iluminat, fete de mese si nu numai. Cu toate acestea, nu se recomanda utilizarea in exces a motivelor florale, pentru a nu incarca incaperea si a cadea in extrema kitsch-ului. Acest stil permite, insa, combinarea imprimeurilor florale cu cele in dungi, pastrand o paleta cromatica pastelata.

Tesaturile utilizate sunt, in primul rand, moi, pentru a accentua senzatia de confort. Se utilizeaza materiale naturale, precum inul, matasea sau bumbacul, alaturi de catifea si dantela. Fetele de masa au, in general, modele florale sau, in caz contrar, pot fi simple, urmand a fi scoase in evidenta cu ajutorul suporturilor de farfurii, ce folosesc, ca motiv decorativ, florile. In acelasi timp, florile naturale nu trebuie sa lipseasca. Intrucat shabby chic este un stil decorativ ce isi are radacinile in zonele rurale, se folosesc, in general, florile de camp. Acestea le poti pune intr-o stropitoare, pentru un aspect chic, sau intr-un borcan ori sticla, pe care le poti decora chiar tu cu funde, sfoara sau benzi adezive colorate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.