Setari Cookie-uri

Stilul minimalist - ordine si geometrie

Marile schimbari din arhitectura, generate de aparitia unor noi materiale si tehnologii constructive, de noi nevoi la nivel economic, cat si ergonomic, au dus, la randul lor, la nasterea unor noi stiluri arhitecturale si de amenajare. Astfel, a aparut si stilul minimalist, din necesitatea functionalitatii de a prima si de a pune accent strict pe necesitate si nu pe opulenta.

Un lucru de care se bucura foarte multi dintre adeptii acestui stil este faptul ca perdelele si covoarele nu mai sunt necesare. Renunta la mochete in favoarea parchetului, insa, daca doresti neaparat sa achizitionezi un covor, opteaza pentru unul simplu, intr-o singura culoare, de dimensiuni cat mai reduse, dar pufos, pentru a pastra aspectul minimal. Se renunta la perdele, pentru ferestre mari si luminoase, insa, in cazul in care locuiesti la bloc si dispui de ferestre mici, poti alege niste jaluzele sau storuri drepte, cu forme drepte, concise, ori perdele simple, tip plasa sau ata, pentru un aspect nonconformist.
Odata cu abordarea stilului minimalist, s-a manifestat o preferinta si pentru corpurile de iluminat avangardiste, cu forme abstracte sau geometrice, lampi de podea foarte inalte si metalice. Accesoriile decorative sunt putine la numar, iar cartile perfect aranjate; alege un singur tablou in culori puternice si amplaseaza-l pe un perete in culori neutre. Vazele decorative trebuie sa fie mate, in forme cat mai abstracte.
Paleta cromatica este, in general, una sobra, in culori neutre, precum bej, alb, gri sau negru, insa designerii au reinterpretat acest stil si abordeaza culori puternice sau metalice. Poti opta, asadar, pentru un fotoliu albastru sau rosu, ca si pata de culoare, ori pentru un imprimeu in dungi sau alte motive geometrice.
Inspirat din nevoile omului pentru simplitate si functionalism, stilul minimalist este unul practic, aerisit, in care ordinea guverneaza, fiecare detaliu parand a fi foarte atent studiat.
Imagini: jinkazamah
Un articol de Ana Marin
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.