Setari Cookie-uri

Trucuri pentru un iluminat corect

Indiferent ca va mutati intr-o locuinta noua ori doriti sa o redecorati sau, pur si simplu, sa ii imbunatatiti imaginea, trebuie sa acordati o atentie deosebita iluminatului. Pe langa cel medical, acesta mai are rolul de a evidentia anumite detalii si de a umbri altele, de a crea un anumit tip de atmosfera sau de a atrage atentia asupra unei zone. Iluminatul este foarte important, o lumina mult prea slaba sau mult prea puternica putand dauna sanatatii ochilor nostri. Intregul proces este mult mai complicat decat pare, chiar si designerii depun un efort insemnat pentru a crea imaginea perfecta, cu ajutorul luminilor. Gama vasta de corpuri de iluminat, formele si materialele numeroase ne ofera posibiliatea de a contura incaperile si de a marca punctele de interes.

Daca doriti sa evidentiati anumite obiecte decorative sau de mobilier, plasati o sursa de lumina in dreptul acestora. Pentru o atmosfera intima, luminati colturile incaperii cu ajutorul unor lampi de podea si veti obtine un rezultat foarte calduros.
In ceea ce priveste materialele, daca obiectele de mobilier sunt imbracate in stofa, sunt recomandate corpurile din metal, pentru a obtine un contrast cromatic. Pentru produsele din piele, este indicat sa folositi produse din cristal sau cu becuri halogene. In trendurile actuale, regasim tot mai des corpuri de iluminat din materiale mai mult sau mai putin neconventionale, precum plasticul sau hartia. Astfel de produse se pot folosi intr-o casa decorata in stil avangardist sau minimalist.
Pe holuri, puteti folosi aplice, in functie de marimea acestora stabilindu-se numarul lor, in timp ce, pentru bucatarii, se recomanda neaparat lumina alba, fie ca provine din corpuri de metal, fie din suspensii agatate cu cablu. Persoanele mai inaintate in varsta au nevoie de o lumina mai puternica decat cele tinere; becurile cu tungsten ofera o lumina mai calda, iar cele cu halogen asigura o lumina mai rece si de o intensitate mai ridicata.
Cel mai important aspect, insa, este ca dumneavoastra sa obtineti atmosfera dorita. Armonizand iluminatul artificial cu cel natural, veti beneficia de un impact spectaculos.
Citește și:

Imagini: Foto 1: Lampa Frandsen Basa Table - Mac&Mac interiors
Foto 2: Candelabru Beautiful Small Gypsy - Black - The Contemporary Home
Foto 3: Lampa pendanta Le Klint 172 - Cloudberry Living
Foto 4: Lampa de podea Longbow Arched Arco Style - Amode

Un articol de Ana Marin

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.