Setari Cookie-uri

Trucuri pentru un iluminat corect

Indiferent ca va mutati intr-o locuinta noua ori doriti sa o redecorati sau, pur si simplu, sa ii imbunatatiti imaginea, trebuie sa acordati o atentie deosebita iluminatului. Pe langa cel medical, acesta mai are rolul de a evidentia anumite detalii si de a umbri altele, de a crea un anumit tip de atmosfera sau de a atrage atentia asupra unei zone. Iluminatul este foarte important, o lumina mult prea slaba sau mult prea puternica putand dauna sanatatii ochilor nostri. Intregul proces este mult mai complicat decat pare, chiar si designerii depun un efort insemnat pentru a crea imaginea perfecta, cu ajutorul luminilor. Gama vasta de corpuri de iluminat, formele si materialele numeroase ne ofera posibiliatea de a contura incaperile si de a marca punctele de interes.

Indiferent ca va mutati intr-o locuinta noua ori doriti sa o redecorati sau, pur si simplu, sa ii imbunatatiti imaginea, trebuie sa acordati o atentie deosebita iluminatului. Pe langa cel medical, acesta mai are rolul de a evidentia anumite detalii si de a umbri altele, de a crea un anumit tip de atmosfera sau de a atrage atentia asupra unei zone.
Iluminatul este foarte important, o lumina mult prea slaba sau mult prea puternica putand dauna sanatatii ochilor nostri. Intregul proces este mult mai complicat decat pare, chiar si designerii depun un efort insemnat pentru a crea imaginea perfecta, cu ajutorul luminilor. Gama vasta de corpuri de iluminat, formele si materialele numeroase ne ofera posibilitatea de a contura incaperile si de a marca punctele de interes.
In majoritatea incaperilor, intalnim doar o sursa de lumina, fapt ce duce la distribuirea neregulata a acesteia, ca si cand intregul spatiu s-ar concentra intr-un singur punct. Pentru a crea o atmosfera linistitoare, combinati solutiile de iluminat standard cu cele ambientale. In orice incapere ar trebui sa existe minimum doua straturi de lumina artificiala; astfel, pe langa sursa de lumina obisnuita, cea din plafon, adaugati accente de lumina, provenite de la veioze, lampi sau spoturi.
Utilizati un potentiometru, pentru a putea controla intensitatea luminii. Pentru a obtine un efect adecvat, lumina generala trebuie sa fie mai slaba decat accentele. Pentru o casa moderna, folositi corpuri de iluminat cat mai simple, cu linii clare. Daca dispuneti de incaperi inalte, alegeti candelabre cu influente baroce sau cu diverse motive decorative.
Pentru efecte dramatice, raportul dintre iluminatul de fundal si lumina obiectului pus in valoare trebuie sa fie cat mai mare, insa, in general, se opteaza pentru un raport de 1:2. In cazul in care dormitorul nu este inalt, inglobati corpuri in tavanul fals, lumina ce se reflecta in pardoseala creand un efect de alungire asupra peretilor. Important este faptul ca, jongland cu contrastele, puteti mari sau micsora un spatiu. Astfel, daca avem un iluminat general redus ca intensitate, accentele de lumina directionate vertical pe pereti creeaza senzatia de alungire.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.