Setari Cookie-uri

Cum alegem culorile in amenajarile interioare?

Cu siguranta, designul de calitate si amenajarea de bun gust aduc valoare oricarei locuinte, conferindu-i spatiului personalitate si un aspect aparte. Unul dintre elementele cele mai importante privind amenajarile consta in alegerea si potrivirea culorilor. Lumina produsa de o sursa generala consista intr-un amestec de radiatii electromagnetice de diferite intensitati si lungimi de unda.

Schema de culori complementare presupune alaturarea unei culori primare cu una secundara. Decorand camera cu teme precum rosu-verde, galben-violet sau albastru-portocaliu, obiectele vor fi puse in valoare, distingandu-se foarte clar, iar incaperea va capata un aspect mai formal. Schema aceasta este recomandata pentru living sau dining, impactul vizual fiind unul contrastant. Ca si culoare principala, alegeti-o pe cea care va place cel mai mult pentru pereti, iar culoarea antagonica pentru decorarea spatiului. Daca doriti si o a treia culoare, alegeti una imediat alaturata celei de-a doua. De exemplu, daca ati optat pentru galben ca si culoare predominanta, cea de-a doua culoare va fi violet. Culorile alaturate violetului, cele tertiare, sunt albastru-violet si rosu-violet.
Un alt exemplu de schema este cea a culorilor alaturate. Dupa cum le spune si denumirea, acestea se afla una langa alta pe cerc. Puteti alege combinatii precum verde cu albastru-verde, galben cu galben-verde, albastru cu albastru-violet, rosu cu rosu-violet, camerele capatand un aspect odihnitor. Camerele carora li s-a aplicat aceasta schema sunt, in general, dormitoarele, holurile, baile, dar chiar si terasele. Totodata, paleta cromatica este impartita in doua jumatati: in culori calde, de la rosu la galben-verde, si culori reci, de la rosu-violet la verde. Lumina si culoarea reprezinta un alt factor determinant in amenajari. Cantitatea de lumina reflectata de o culoare, precum si intensitatea acesteia depind de nivelul de lumina primit de la soare. Daca incaperile dumneavostra sunt orientate spre nord si est, primind lumina naturala dimineata, ele pot fi incalzite alegand culori calde. In acelasi mod, camerele mai luminoase pot fi varuite in culori reci, precum verde sau albastru, creandu-se, astfel, un echilibru.
Ca un ultim accent, optati pentru un obiect decorativ negru. Fiind o non-culoare, acesta va anima intreg spatiul, sporind intensitatea culorilor din jur. Daca aveti o camera inalta si doriti sa para mai joasa, zugraviti tavanul intr-o nuanta mai inchisa decat peretii. Pentru a scurta o incapere, vopsiti peretele din capat intr-o culoare calda. Reciproca este, de asemenea, valabila. Asadar, daca aveti o incapere prea mica si doriti sa para mai mare, vopsirea in culori reci este alegerea perfecta.
In alta ordine de idei, fiti inventivi si apelati la imaginatia dumneavoastra, jucandu-va si alternand culorile. Puteti fi propriul dumneavoastra designer, intr-un mod simplu, creativ si economic.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.