Setari Cookie-uri

Cum alegem culorile in amenajarile interioare?

Cu siguranta, designul de calitate si amenajarea de bun gust aduc valoare oricarei locuinte, conferindu-i spatiului personalitate si un aspect aparte. Unul dintre elementele cele mai importante privind amenajarile consta in alegerea si potrivirea culorilor. Lumina produsa de o sursa generala consista intr-un amestec de radiatii electromagnetice de diferite intensitati si lungimi de unda.

Cu siguranta, designul de calitate si amenajarea de bun gust aduc valoare oricarei locuinte, conferindu-i spatiului personalitate si un aspect aparte. Unul dintre elementele cele mai importante privind amenajarile consta in alegerea si potrivirea culorilor. Lumina produsa de o sursa generala consista intr-un amestec de radiatii electromagnetice de diferite intensitati si lungimi de unda. Descompunerea spectrala a luminii consta in izolarea radiatiilor de lungimi diferite de unda, mai exact in separarea individuala a fiecarei componente monocromatice. Daca nu dispuneti de un buget prea generos sau doriti sa va reamenajati locuinta, trucul la care apeleaza toti designerii este optarea culorilor adecvate, un spatiu putand capata valoare doar prin intermediul paletei cromatice.
Culoarea este, cu siguranta, o componenta insemnata si prima pe care trebuie sa o luati in considerare, atunci cand vine vorba de amenajarea locuintei dumneavoastra. Oamenii vad mai mult de 16 milioane de culori, asadar este vitala alegerea potrivita a acestora.
Culorile sunt impartite in trei categorii: primare, secundare si tertiare, cele primare fiind, dupa cum bine stiti, rosu, galben si albastru. Culorile secundare se obtin prin amestecarea in cantitati egale a doua dintre cele primare. Astfel, portocaliul se obtine din rosu si galben, violetul din rosu si albastru si verdele din amestecarea galbenului cu albastru. Culorile tertiare se obtin amestecand o culoare primara cu una secundara, rezultand 6 culori tertiare.
Exista, in alegerea culorilor, o regula a proportiilor: 60-30-10. Astfel, avem tendinta de a vedea culoarea unei camere intr-un procent de 60%, nuanta unificatoare, in care se incadreaza tot decorul nostru. Cei 30% reprezinta punctele de interes, iar cele 10 procente ramase sunt accentele decorative menite sa dea stralucire. Cand ne gandim sa intocmim o schema de culori pentru o anumita incapere, trebuie sa luam in considerare toate componentele acesteia: pardoseala, peretii, tavanul, ferestrele, usile, mobila si accesoriile. Puteti opta pentru diferite nuante ale aceleiasi culori, efectul rezultat fiind unul calm, linistitor. Optarea pentru “ton sur ton” este una sigura si des intalnita, care confera senzatia de confort. Pentru a nu cadea in monotonie, alegeti materiale de texturi si forme diferite.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.