Setari Cookie-uri

Mobilier in stil Art Deco

Sursele stilistice pentru mobilierul Art Deco din Statele Unite au fost diverse. Iata cateva dintre caracteristicile cele mai importante ale pieselor de mobilier ce apartin acestui stil.

Intre anii 1920 si 1930 Art Deco s-a dezvoltat ca un stil cu desavarsire international, influentand creatorii modernisti nu doar din domeniul arhitecturii, ci si cel al interioarelor, mobilierului, textilelor, ceramicii, sticlariei, metalului si obiectelor de uz casnic.
Mobilier in stil Art Deco
Printre primele piese de mobilier cu adevarat moderne, apropiate in mod sigur de art deco, au fost elaborate de Frank Lloyd Wright. Wright a fost un maestru atat in elaborarea interioarelor si pieselor de mobilier cat si in domeniul arhitecturii, fiind un deschizator de drumuri in ceea ce priveste ideea interiorului unificat prin design - concept de baza al stilului art deco. Unele dintre piesele importante pentru art deco sunt scaunele in stil zigzag pentru hotelul Tokio Imperial, si biroul si scaunele aerodinamice din cladirea Johnson Wax.
Pe langa activitatea lui Wright, un rol hotarator in dezvoltarea mobilierului art deco din Statele Unite l-au avut designerii imigranti din Europa, printre care se numara Eliel Saarinen, William Lescaze, Ilonka Karasz si Walter von Nessen. Alaturi de acestia, o serie de designeri americani - precum Donald Deskey, Gilbert Rhode, Eugen Schoen, Ruth Reeves, Raymond Hood si Ely Jacques Kahn - au calatorit sau au studiat in Europa, devenind familiari cu ultimele idei din domeniul design-ului.
Prima expozitie majora, exclusiv americana a fost cea gazduita de Metropolitan Museum of Art incercand sa incurajeze colaborarea dintre designeri si industrie. Expozitia "Architect and the Industrial Arts" din 1929 a infatisat treisprezece interioare create de arhitecti de renume, printre care si Ely Jacques Kahn, Ralph Walker, Joseph Urban, Eugene Schoen, John Wellborn Root, Eliel Saarinen si Raymond Hood. Acesti arhitecti au realizat nu doar mobilieriul si accesoriile moderniste ci si tapiseriile si aplicatiile geometrice de pe pereti.
Sursele stilistice pentru mobilierul art deco din Statele Unite in anii 1920 au fost diverse. Din stilul neoclasic si empire artistii au preluat utilizarea rafinata a verniurilor constrastante, formele octogonale si ovale, canelurile, motivul evantaiului sau al florii soarelui. Din mobilierul chinezesc au preluat centrul jos de greutate si finisarea lacuita si neagra. Elemente ale esteticii industriale au patruns in repertoriul mobilierului art deco prin recurgerea la materiale precum aluminiu, bachelita sau crom. Cubismul a oferit formele unghiulare si sculpturale si utilizarea culorilor vibrante si ornamenticii geometrice. Din primitivism au preluat folosirea lemnului exotic si al altor materiale naturale neobisnuite.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.