Setari Cookie-uri

Tipuri de iluminare artificiala

Exista mai multe tipuri de iluminare, care se diferentiaza in functie de efectele pe care dorim sa le obtinem

In incaperile care sunt echipate cu plafoane casetate, lamelare sau din ghips-carton, iluminatul este realizat prin corpuri incastrate in plafoane, cea mai larga utilizare având-o CIL-urile echipate cu tuburi fluorescente si spoturi incastrate. Rezulta sisteme de iluminat care satisfac doar sarcinile vizuale, dar nu rezolva echilibrul ambiental al distributiei luminatoarelor. In cele mai multe cazuri apar contraste suparatoare intre corpul de iluminat si plafon, care duc la aparitia fenomenului de „orbire psihologica”. Efectul poate fi eliminat fie prin folosirea corpurilor de iluminat echipate cu gratare din aluminiu dublu parabolice sau cu dispersoare din policarbonat, fie prin folosirea unui iluminat indirect.
Iluminatul indirect se poate realiza prin corpuri cu distributie asimetrica: aplice decorative, lampadare, proiectoaresi spoturi incastrate orientabile.
In cazul iluminarii camerei de zi, se recomanda combinarea mai multor tipuri de lumina. Obtinerea unei atmosfere calde, primitoare, se poate face prin combinarea luminii difuze a plafonierei cu fascicule de lumina concentrata, care vor fi directionate spre spatiile si obiectele reprezentative. Sublinierea unui colt important se face prin utilizarea unui corp de iluminat directionat care produce un con de lumina orientat. Zona pentru conversatie se poate pune in valoare prin amplasarea mai multor corpuri de iluminat directionate spre perete (wall-washer).
Pentru bucatarie trebuie acordata o importanta deosebita mesei de lucru. Sunt recomandate lampile fluorescente care emana o lumina constanta si intensa. Tonalitatea lor alba si rece, care in alte spatii poate sa para neplacuta, confera bucatariei un aspect curat.
Iluminatul bailor si grupurilor sanitare poate combina lumina de baza oferita de plafoniera cu o lumina localizata. Se recomanda alegerea unei lumini calde, care sa nu modifice structura cromatica a tenului. Importanta este iluminarea corespunzatoare a oglinzilor cu o lumina intensa, omogena si simetrica, care sa permita distingerea celor mai fine detalii in timpul machiajului sau al barbieritului.
Pentru dormitoare este recomandata inlocuirea luminii difuze cu una localizata. Amplasarea corpurilor de iluminat la capetele patului si in vecinatatea dulapurilor favorizeaza obtinerea unei atmosfere calde si primitoare. Pentru pastrarea culorilor naturale sunt preferabile corpurile de iluminat cu incandescenta si cele halogene sau fluorescente cu lumina calda.

Un articol de Reka Rozsnayi
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.