Setari Cookie-uri

Tipuri de iluminare artificiala

Exista mai multe tipuri de iluminare, care se diferentiaza in functie de efectele pe care dorim sa le obtinem

Rapida dezvoltare a surselor de lumina artificiala si a tehnicilor corespunzatoare folosirii lor, a dus la aparitia unui element de o importanta uriasa pentru viata omului si anume crearea conditiilor pentru continuarea activitatilor pe tot parcursul celor 24 de ore ale zilei.
Daca iluminatul artificial a avut rolul initial de a compensa lipsa luminii dupa apusul soarelui, fiind adesea considerat un palid imitator al luminii de zi, pe masura perfectionarii tehnicii sale, aspectele noi pe care le confera arhitecturii, apar din ce in ce mai evidente.
Lumina poate fi privita ca sistem singular in care lumina artificiala completeaza si sprijina lumina naturala pentru a maximiza oportunitatea de a ne bucura de ambianta tot timplul zilei, respectând schimbarile naturale zilnice si ritmurile vietii noastre.
A proiecta iluminarea inseamna a pune in valoare particularitatile spatiului construit. Foarte important este contrastul intre lumina si umbra, raportul clar-obscur si concordanta cromatica.
Forma si culoarea corpurilor de iluminat trebuie alese dupa studierea efectului de lumina dorit.
Exista mai multe tipuri de iluminare, care se diferentiaza in functie de efectele pe care dorim sa le obtinem:
- lumina pentru vedere – presupune o iluminare generala, obtinuta prin plafoniere, lampadare si aplice;
- lumina pentru privire – trebuie sa ofere o maxima intensitate luminoasa, in acest scop folosindu-se lampi de masa si corpuri suspendate;
- lumina pentru contemplare – faciliteaza observarea unui tablou, a unei mobile, a unui obiect pretios, care este evidentiat in centrul unei insule de lumina spre care converg fasciculele luminoase directionate;
- lumina care se contempla – reprezinta un tip de iluminat cu rol exclusiv decorativ.

Un sistem de iluminat modern trebuie sa indeplineasca in acelasi timp urmatoarele cerinte: sa fie functional, estetic si rentabil.
Un mediu luminos inconfortabil produce scaderea randamentului activitatii umane, conducând de multe ori si la efecte negative (afectiuni ale vederii, stres).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.