Setari Cookie-uri

Cititorii intreaba!

Un cititor, a apelat saptamana trecuta, la sfaturile redactiei CONDO! Deoarece problema domnului in cauza este intampinata de foarte multe persoane, redactia CONDO a hotarat sa raspunda printr-un articol detaliat.

Primul lucru pe care trebuie sa il realizati este acela de a schimba instalatia electrica, sanitara, ferestrele si usa de intrare. Pentru prima parte trebuie sa discutati cu un instalator si cu un electrician. Nu va sfatuim sa schimbati singur nici instalatia electrica si nici instalatia sanitara. Indifent cat de simplu pare, este vorba de siguranta casei dumneavoastra si trebuie sa apelati la un profesionist pentru aceste etape. In privinta ferestrelor este indicat, daca tot doriti sa faceti o investitie de durata, sa optati pentru tamplarie din PVC sau aluminiu, cu geamuri termoizolante. Atat PVC-ul cat si aluminiul sunt materiale foarte bune si rezistente. Gasiti o firma care sa realizeze atat transportul cat si montarea ferestrelor deoarece nu este un lucru foarte usor.
Renovarea locuintei trebuie sa inceapa pe etape, astfel nu veti risca sa aveti toata casa intr-un santier care nu se mai termina. In primul rand comandati tamplaria si realizati instalatia electrica si sanitara. Abia dupa finalizarea acestor etape puteti incepe renovarea.
Renovarea apartamentului trebuie sa inceapa cu decopertarea tavanelor, a peretilor si a pardoselilor. In cazul in care veti locui acolo impreuna cu familia puteti incepe cu o singura incapere, pentru a putea locui in restul camerelor fara probleme.
Daca doriti sa izolati, acum este momentul sa faceti acest lucru. Daca locuiti la ultimul etaj si nu aveti posibilitatea de a izola pe exterior, ramane varianta izolarii interioare cu vata minerala si gips carton. Insa, inainte de a izola trebuie sa "curatati" peretii de "probleme": crapaturi si fisuri.
Zugraveala veche trebuie inlaturata pentru a putea realiza reparatiile necesare si pentru a se aplica cea noua. In cazul in care tencuiala are probleme si apar crapaturi sau fisuri trebuie sa curatati locul respectiv (cu un spaclu) pe o suprafata mai mare decat "problema in cauza" si sa realizati reparatii cu mortar. Mortarul reprezinta o combinatie de nisip, apa de var si ciment care se aplica in mai multe straturi, doar dupa uscarea stratului anterior.
Deoarece suntem la capitolul reparatii, acum este momentul sa reparam si micile probleme cauzate de montarea ferestrelor noi sau a instalatiilor. Indiferent ca este vorba de bucatarie, living, dormitor sau baie, inainte de a gletui si de a rezugravi trebuie sa inlaturam toate problemele legate de sanatatea peretilor.
Urmeaza apoi aplicarea celor doua straturi de glet pe tavan si pereti. Gletul este un material pe care il gasiti in orice depozit de materiale de constructii. Pentru a nu intampina probleme legate de deteriorarea peretilor in timp, fiecare strat de glet trebuie sa se usuce foarte bine. Primul strat este necesar pentru nivelarea peretilor iar cel de-al doilea pentru finisarea lor (dupa uscare, cel de-al doilea strat trebuie smirgheluit astfel incat tavanul si peretii sa nu prezinte denivelari). Dupa acest pas urmeaza amorsarea peretilor si apoi vopsirea acestora in nuanta dorita. Amorsa este o solutie care ajuta la inchiderea porilor si la fixarea vopselei in cauza (si acest material se poate achizitiona dintr-un depozit de materiale). Exista mai multe tipuri de vopsele. Este suficient sa mergeti intr-un depozit si sa cereti sfatul specialistilor de acolo. Deoarece nu doriti sa zugraviti in fiecare an, puteti apela la o vopsea care se poate spala.
Dupa realizarea acestor etape puteti monta pardoseala. Va indicam sa optati pentru parchet din lemn masiv in dormitoare si in living deoarece, in ciuda faptului ca este mai scump, este mai calduros si mai rezistent. In privinta esentei ... optati pentru ceea ce va place mai mult.
In scrisoarea trimisa ati spus ca doriti sa montati parchet si in bucatarie si in hol. Nu este un lucru rau, insa daca ati placa pardoseala incaperilor mentionate mai sus cu gresie veti mentine curatenia mai repede. Placile ceramice sunt foarte rezistente la trafic si nu se zgarie atat de usor.
Si in bucatarie si in baie trebuie sa realizati reparatii si sa gletuiti peretii. Va indicam sa nu placati toti peretii cu faianta. Puteti opta doar pentru zonele unde sunt pozitionate chiuvetele, respectiv cada si vasul de wc in baie. Puteti folosi placi de dimensiuni mai mari deoarece se aplica mai usor. Nu uitati, in momentul in care placati peretii si pardoseala din baie, incaperea trebuie sa fie goala, cu exceptia cazii de baie (sustinuta de un brau din caramida). Abia dupa aplicarea gresiei (proces realizat de jos in sus - masurati peretele si aveti grija sa incadrati placile de faianta astfel incat taieturile sa fie realizate in partea de jos a peretelui), puteti trece la montarea chiuvetei si a vasului de toaleta. Prinderea placilor ceramice se face cu ajutorul unui adeziv, acesta poate fi achizitionat din centrul comercial de unde cumparati si restul materialelor. In functie de spatiul pe care il aveti de placat, consilierii centrului comercial in cauza va vor sfatui cat material sa cumparati pentru suprafata respectiva.
In privinta elementelor de efect, gen arcade si polite din gips carton, va sfatuim sa nu va complicati. Daca doriti totusi sa aveti o locuinta moderna puteti aplica pe un perete tapet, sau puteti zugravi anumite zone ale incaperii intr-o nuanta diferita. Acest lucru va va scuti atat bani pe materiale cat si de timp pentru punerea lor in practica.
In privinta mobilierului (pe care tot dumneavoastra doriti sa il realizati) puteti merge in depozitele mari de materiale unde veti gasi numeroase materiale precum lemn de brad, finisat, in diverse dimesiuni care trebuie doar taiat si prins in suruburi pentru a forma polite, rame pentru pat sau schiar biblioteci deschise. Exista deasemenea si mobilier care trebuie doar prins acasa, de dumneavoastra.
Insa, inainte de a va apuca de treaba va sfatuim sa faceti o schita clara, cu fiecare incapere din casa, sa masurati dimensiunile si sa notati finisajele pe care le doriti. Nu puteti pleca la drum fara sa stiti sigur de ce materiale aveti nevoie si ce modificari veti face.
Insa, pentru alte informatii, echipa noastra este aici! Mult succes!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.