Setari Cookie-uri

Traditiile iernii!

Sarbatorile de iarna incep in mod oficial la data de 20 decembrie si dureaza pana la Revelion. In aceasta perioada se desfasoara fel si fel de datini invaluite mai mult sau mai putin de superstitii.

Sarbatorile de iarna incep in mod oficial la data de 20 decembrie si dureaza pana la Revelion. In aceasta perioada se desfasoara fel si fel de datini invaluite mai mult sau mai putin de superstitii.
20 decembrie - Ignatul porcilor
Sacrificiul porcului este o datina veche, practicata inca din preistorie. In calendarul ortodox, la data de 20 decembrie, se sarbatoreste Sfantul Ignat. In trecut, aceasta zi era dedicata zeilor, iar sacrificarea porcului era cu atat mai bine realizata cu cat era mai sangeroasa. Maruntaiele si grasimea erau folosite pentru ritualuri magice si prepararea diferitelor licori.
Se pare ca aceasta este ultimul an in care sacrificarea porcului este realizata dupa vechile obiceiuri fiindca normele Uniunii Europene ne vor obliga sa omoram porcul printr-o metoda cat mai putin dureroasa... oare mai are acelasi gust?
22 decembrie - Deschiderea mormintelor
In unele zone din Romania se mai pastreaza inca obiceiul ca, la data de 22 decembrie, sa se pregateasca masa pentru morti. Sufletele celor dragi se intosc pe pamant pentru a-i vizita pe cei dragi. Cu acest prilej li se poate cere ajutorul, sau cei ramasi pe pamant le pot spune celor dragi ultimele cuvinte pe care nu au mai apucat sa zica atunci cand acestia au murit.
24/25 decembrie - Mos Craciun si nasterea Domnului Iisus
Nasterea Domnului Iisus Hristos se sarbatoreste la data de 25 decembrie (dupa calendarul greogorian) sau 7 ianuarie (dupa cel iulian). Este o datina straveche practicata inca din secolul alII-lea (sau chiar mai devreme, insa de atunci avem primele marturii) si simbolizeaza Nasterea Domnului de catre Sfanta Maria. Asa cum spune legenda, Maria si Iosif erau in cautarea unui adapost, atunci cand au ajuns la casa lui Craciun. Sotia lui Craciun ii duce pe cei doi in grajdul gospodariei, unde Maria Il naste pe Iisus. Se spune ca la nasterea Mantuitorului s-au deschis cerurile iar Sfantul Duh a coborat pe pamant pentru a-L binecuvanta pe nou-nascut si pentru a-I lumina calea.
Despre Mos Craciun exista mai multe ipoteze: prima spune ca Mos Craciun ar fi de fapt Mos Nicolae. Acesta din urma avea obiceiul de a vizita in noaptea de 5 spre 6 pe cei cuminti si de a le oferi daruri. Insa zilele de 5 si 6 corespundeau cu sarbatoarea bradului din vechiul zodiac, prin urmare prezenta lui Mos Niculae a fost asociata cu bradul si deci si cu Craciunul. Unele popoare (precum romanii) au pastrat ambii “mosi”. In realitate exista doar unul. O alta varianta povesteste despre pastorul Craciun a carui sotie a primit-o in gazda (in grajdul sau) pe Fecioara Maria. Craciun s-a infuriat pentru decizia sotiei sale si i-a taiat mainile acesteia. Fecioara Maria insa i le-a lipit la loc. Vazand mininea, Craciun se converteste la crestinism si incepe sa faca o multime de cadouri slugilor sale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.