Setari Cookie-uri

Amenajari in stil japonez

Arhitectura traditionala japoneza este principala influenta asupra minimalismului modern, caracteristica esentiala a acestui stil fiind simplitatea, accentul pus pe utilizarea unui minim de elemente in crearea de compozitii unitare.

Arhitectura traditionala japoneza este principala influenta asupra minimalismului modern, caracteristica esentiala a acestui stil fiind simplitatea, accentul pus pe utilizarea unui minim de elemente in crearea de compozitii unitare. Principiul care sta la baza ideilor japoneze despre design este asa-numitul Ma - echilibrul dintre spatiu si obiecte. Ce inseamna asta mai concret? Nu incarcati camerele! Fiecare obiect trebuie sa se afle acolo dintr-un motiv bine intemeiat, si doar daca este strict necesar. Eliminati complet zorzoanele si ornamentele ieftine, limitandu-va la o vaza cu flori sau cateva tablouri pentru decoratie.

In mod traditional, podelele japonezilor sunt acoperite cu covoare tatami - un fel de rogojini impletite din paie de orez, de 90x180 cm, care servesc deopotriva de scaune si saltele. Pe tatami se sade, pe tatami se doarme, si tot tatami sunt chiar si unitatea de masura pentru suprafata (o camera poate fi de 4, 5, 6 tatami). Spatiul este partajat cu ajutorul panourilor shoji, niste paravane mobile din hartie pe un cadru de lemn. Flexibilitatea este foarte importanta intr-o locuinta japoneza: interiorul trebuie sa se poata deschide cat mai mult, lasand exteriorul sa patrunda inauntru, potrivit dragostei pentru natura care le este caracteristica.

O alta particularitate japoneza este inaltimea mica a mobilierului: cum nu exista scaune, cel mult perne de sezut, mesele au o inaltime pe masura, iar corpurile de mobilier masive sunt practic inexistente, peretii fiind lasati liberi sau cel mult acoperiti cu tablouri. Puneti accent pe materialele organice (bambus, hartie, lemn) si pe lumina indirecta, mergand pe o paleta de culori pastelata, neutra, in tonuri de crem, alb si brun, cu accente de negru, rosu, verde sau chiar auriu.

Pentru a obtine un look in stil japonez, primul pas este acoperirea podelei cu covorase tatami, sau in lipsa acestora (pot fi destul de costisitoare), cu niste covorase-rogojina obisnuite. Asigurati-va doar ca alegeti rogojinile cele mai simple, fara modele sau margini de panza vizibile. Folositi paravane mobile, pe sine din lemn, pentru a crea partajari temporare in camera sau locuinta voastra. Aceasta mobilitate si flexibilitate a designului este esentiala pentru spiritul japonez, ca si hartia translucida ce acopera cadrele paravanelor si peretilor, lasand inautru o lumina calda, difuza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.