Desi tendinta, mai ales la noi, este de folosi 'modern' in sensul de 'nou', 'recent', 'inovator', 'netraditional', miscarea arhitecturala cunoscuta sub numele de modernism este deja destul de veche, avandu-si perioada de glorie in era interbelica. Nu atat un stil cat un mod de gandire, dictonul-cheie al modernismului este “forma urmeaza functia”. Ce inseamna asta, mai concret? Renuntarea la orice fel de ornament, distantarea de traditie, accentul pus pe functionalitate si credinta ca frumusetea unui obiect decurge din adecvarea sa la functia pe care o indeplineste. Zgarie-norii din New York, dar si blocurile perioadei comuniste, isi au originea in ideile acestei miscari.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

Este, poate, greu de imaginat astazi cat de radicale au parut aceste principii intr-o epoca inca dominata de stiluri precum art nouveau sau art deco, bazate in mod esential pe ornament, linii curbe sau geometrice, motive stilizate. Modernismul propune in schimb spatii largi, in culori primare solide, evitand transparente sau nuante prea subtile, mobilier de forme geometrice simple, cat mai pure, o abundenta de lumina atat naturala cat si artificiala si o anume austeritate si simplitate inspirata de arhitectura traditionala japoneza. Folosirea la scara larga a materialelor precum otelul inoxidabil cromat, plasticul, fibra de sticla sau placajul laminat in defavoarea materialelor traditionale este o alta caracteristica inovatoare a modernismului.

Designerii modernisti erau, de asemenea, preocupati de igiena, imitand uneori unele aspecte ale spitalelor, deci pentru a obtine un look in acest stil, incepeti cu niste pereti albi, simpli (orice fel de tapet iese din discutie). Orice alta ornamentatie in afara de tablouri abstracte sau fotografii de arta este de prisos, deci stapaniti-va impulsurile creative daca vreti cu adevarat sa obtineti o amenajare in stil modernist. Ideal este sa mentineti acelasi tip de podea in intreaga casa, parchetul deschis la culoare este perfect. In general evitati covoarele, fiind preferate mochete monocrome care sa acopere intreaga suprafata a podelei. Instalati, acolo unde este posibil, un perete despartitor din sticla (blocuri de sticla) - sunt perfecte pentru a aduce o tusa modernista autentica.

Este important sa evitati mobila ornamentata, inalta pana aproape de tavan. Modernistii mizau pe mobilier simplu, din lemn indoit si tuburi de otel, cu un aspect de produs de serie, asemeni mobilierului gasit indeobste in birourile de azi. Tapiteria sau cuverturile ies din discutie, ca si pernele de pe canapele. Alegeti mobilier in culori primare puternice, care sa furnizeze accente pe fundalul alb al peretilor. Masutele de cafea din sticla si otel sunt si ele potrivite, insa asigurati-va ca este vorba de sticla simpla, nu in modele sablate.

Iluminatul natural puternic este esential, ca si prezenta caloriferelor ce nu trebuie ascunse in spatele draperiilor, ci lasate la vedere, aducand o tusa industriala, tehnologica. Evitati draperiile traditionale, folosind jaluzele albe, simple. Una, maxim doua plante de apartament sunt permise, in special cactusi sau alte plante fara un frunzis foarte incarcat.

4 obiceiuri in amenajari interioare, de care trebuie sa scapi
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: