Setari Cookie-uri

Sugestii pentru amenajari in stil modernist

Desi tendinta, mai ales la noi, este de folosi 'modern' in sensul de 'nou', 'recent', 'inovator', 'netraditional', miscarea arhitecturala cunoscuta sub numele de modernism este deja destul de veche, avandu-si perioada de glorie in era interbelica.

Desi tendinta, mai ales la noi, este de folosi 'modern' in sensul de 'nou', 'recent', 'inovator', 'netraditional', miscarea arhitecturala cunoscuta sub numele de modernism este deja destul de veche, avandu-si perioada de glorie in era interbelica. Nu atat un stil cat un mod de gandire, dictonul-cheie al modernismului este “forma urmeaza functia”. Ce inseamna asta, mai concret? Renuntarea la orice fel de ornament, distantarea de traditie, accentul pus pe functionalitate si credinta ca frumusetea unui obiect decurge din adecvarea sa la functia pe care o indeplineste. Zgarie-norii din New York, dar si blocurile perioadei comuniste, isi au originea in ideile acestei miscari.


Este, poate, greu de imaginat astazi cat de radicale au parut aceste principii intr-o epoca inca dominata de stiluri precum art nouveau sau art deco, bazate in mod esential pe ornament, linii curbe sau geometrice, motive stilizate. Modernismul propune in schimb spatii largi, in culori primare solide, evitand transparente sau nuante prea subtile, mobilier de forme geometrice simple, cat mai pure, o abundenta de lumina atat naturala cat si artificiala si o anume austeritate si simplitate inspirata de arhitectura traditionala japoneza. Folosirea la scara larga a materialelor precum otelul inoxidabil cromat, plasticul, fibra de sticla sau placajul laminat in defavoarea materialelor traditionale este o alta caracteristica inovatoare a modernismului.


Designerii modernisti erau, de asemenea, preocupati de igiena, imitand uneori unele aspecte ale spitalelor, deci pentru a obtine un look in acest stil, incepeti cu niste pereti albi, simpli (orice fel de tapet iese din discutie). Orice alta ornamentatie in afara de tablouri abstracte sau fotografii de arta este de prisos, deci stapaniti-va impulsurile creative daca vreti cu adevarat sa obtineti o amenajare in stil modernist. Ideal este sa mentineti acelasi tip de podea in intreaga casa, parchetul deschis la culoare este perfect. In general evitati covoarele, fiind preferate mochete monocrome care sa acopere intreaga suprafata a podelei. Instalati, acolo unde este posibil, un perete despartitor din sticla (blocuri de sticla) - sunt perfecte pentru a aduce o tusa modernista autentica.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.