Interioare inspirate de Art Deco

Interioare inspirate de Art Deco
Kudika
27 August 2007

Miscarea Art Deco a dominat designul perioadei interbelice, atat in Europa cat si in America.

Miscarea Art Deco a dominat designul perioadei interbelice, atat in Europa cat si in America. Luandu-si numele dupa Expozitia Internationala a Artelor Decorative de la Paris (1925), stilul s-a impus cu repeziciune, pornind de la realizarile originale ale Art Nouveau-ului ce l-a precedat si dezvoltandu-si propria maniera de a exprima spiritul vremurilor sale.

Ca si in Art Nouveau, reprezentarile vegetale si animaliere stilizate sunt la loc de cinste, insa curbele sinuoase ale primului sunt inlocuite, in Art Deco, de linii drepte si unghiuri ascutite. Organicitatea si culorile pastel lasa loc formelor geometrice, inspirate de produsele industriale, si culorilor indraznete. Anii '20 -'30 sunt, insa, si epoca unui interes crescut pentru exotism, apare moda safariurilor africane, este descoperit mormantul lui Tutankhamon, ceea ce aduce in prim plan arta egipteana. Materiale precum fildesul, sideful sau blanurile isi fac aparitia in din ce in ce mai multe locuinte, nemaifiind doar apanajul claselor instarite.

Pictura cubista, cu experimentele sale privind forma, unghiurile si spatiul, este o alta influenta evidenta, ca si glamour-ul Hollywoodului timpuriu. Imagini stilizate ale avioanelor, automobilelor sau zgarie-norilor se alatura motivelor naturale cu flori sau scoici. Procedeul esential de care uzeaza designerii Art Deco este contrastul: motive naturale si artificiale, forme rotunjite, stilizate de o maniera geometrica, lemn si lacuita vs blanuri sau satin.

Paleta de culori este indrazneata, chair agresiva, mai ales in cazul holurilor si livingurilor. Argintiu, negru, crom, galben, rosu - toate in combinatii tipatoare, opulente. Spatiile mai retrase, cum sunt dormitoarele sau unele livinguri, merg pe crem, verde sau bejuri. O caracteristica usor de recunoscut pentru Art Deco este modelul in zig zag, intalnit la orice, de la ramele tablourilor la finisajul exterior al cladirilor.

In materie de mobilier, optati pentru piese cu forme puternice, geometrice, de preferinta evitand seturile. Adaugati accente cu perne intr-o singura culoare. Podelele cu un parchet simplu, deschis la culoare sunt perfecte, la fel ca si linoleurile in modele geometrice sau in tabla de sah. Se foloseau cu precadere covoare mari, cu modele geometrice. In ce priveste iluminatul, sunt tipice lampile sculptate in forma unor siluete feminine ce sustin globul de lumina. Materialele preferate sunt cromul (o noutate la vremea respectiva) si sticla, sablata in modele geometrice, fata de sticla colorata din era Art Nouveau. Pentru a intari senzatia de Art Deco, simtiti-va liberi sa utilizati postere sau imagini caracteristice pentru perioada, de la postere cu masini de epoca la imagini cu cladiri celebre.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.Setari Cookie-uri